Plus
Tri Michelinove zvezdice so velika stvar!
Tri Michelinove zvezdice so velika stvar!

Podelitev Michelinovih priznanj je ta teden močno razgrela slovensko gastronomsko in tudi najširšo javnost. Ključna novost je tretja zvezdica za Ano Roš in Hišo Franko. Število priporočenih restavracij in gostiln je vse večje, obenem pa je mogoče zaznati tudi nekoliko začudenja, ker nekatera območja Slovenije ostajajo bele lise na Michelinovemu zemljevidu, saj njegovi inšpektorji niso prepoznali uspešnosti nekaterih zgodb, ki so jim zelo naklonjeni tako domača javnost kot turisti.

Kulinarika
Po poteh nekdanjih tržaških bordelov: “Bordeli in oštarije so del tržaškega DNK-ja”
7. Val
Po poteh nekdanjih tržaških bordelov: “Bordeli in oštarije so del tržaškega DNK-ja”

Zgodovina Trsta ni sestavljena samo iz velikih imen, ki so od 18. stoletja dalje temeljito preobrazila to mesto in ga naredila za eno od najbolj kozmopolitskih daleč naokrog. Del te bogate tržaške zgodovine sestavljajo tudi številne drugačne, manj znane, a zelo pisane zgodbe ljudi iz socialnega obrobja, ki so svoj dom našli predvsem v četrti Kavana, danes sicer najbolj turistično oblegani in gentrificirani tržaški soseski.

(INTERVJU) Dr. Rado Pišot: “Vsega mora biti ravno prav, da smo z življenjem zadovoljni”
7. Val
(INTERVJU) Dr. Rado Pišot: “Vsega mora biti ravno prav, da smo z življenjem zadovoljni”

Znanstveno raziskovalno središče Koper bo prihodnje leto obeleževalo 30 let delovanja. Bilo je popek Univerze na Primorskem, po sporih in razhajanjih je zdaj samostojni javni raziskovalni zavod z desetimi inštituti, 126 zaposlenimi, med njimi je 70 doktorjev znanosti. Že dolgo je na njegovem čelu dr. Rado Pišot, kineziolog in še marsikaj, ki je bil tudi med njegovimi ustanovitelji.