Na valovih znanja
Ko se je morska gladina dvignila za meter in pol
Ko se je morska gladina dvignila za meter in pol

Ljudje se že od nekdaj soočajo s posledicami hudih poplav. Ena izmed takih poplav se je vzdolž obalnih mest zahodne Istre, zlasti v Kopru, Izoli, Piranu in Umagu zgodila 12. novembra 1951, ko je morska gladina zaradi visoke plime in velike količine padavin močno narasla skoraj za meter in pol ter napravila precej škode.

Nekaj malega o življenju Koprčank in Koprčanov v 18. stoletju
Nekaj malega o življenju Koprčank in Koprčanov v 18. stoletju

Koprski komun je v svoji zgodovini doživljal veliko fluktuacijo prebivalstva. Tako v mestu kot na podeželju so na demografske spremembe vplivale predvsem vojne, kuga, malarija, neugodne klimatske razmere, lakote in pomanjkanje, davčne represije ter množične samoiniciativne in tudi organizirane migracije. Po dosedanjih ugotovitvah je bilo mesto Koper najbolj obljudeno v prvi polovici 16. stoletja, ko naj bi štelo okoli 10.000 prebivalcev.

Pomen zavedanja identitete
Pomen zavedanja identitete

Dediščina in spomeniki se materialno izražajo preko grajenih ali oblikovanih objektov in prostorov izražanja spoštovanja ter spomina na dogodke ali osebnosti, ki so pomembni za ustvarjanje skupne zgodovine. Če si izposodimo Ruskinovo misel, da je arhitektura “najbolj politična od vseh umetnosti”, lahko dodamo, da je arhitekturni in oblikovni izraz objektov vedno vezan na spomin. Zato se oblikovanje stavb in likovni izraz tesno prepletata s spominom in zgodovinskim trenutkom nastajanja.