Kulinarika
Imenitna vina na Ljubljanskem gradu
Imenitna vina na Ljubljanskem gradu

Vinoteka Evino iz Ljubljane, katere ustanovitelj in direktor je Gašper Čarman, v nedeljo in ponedeljek na Ljubljanskem gradu prireja velik vinski festival Top Vino by Evino. Na njem bodo predstavili vina iz skorajda 100 kleti, v veliki večini iz portfelja Evina. V okušanju bodo tudi nekatera najbolj ugledna slovenska in svetovna vina.

Nadvse trdna vez rebule in Brd
Nadvse trdna vez rebule in Brd

Z naskokom najbolj prepoznavno sortno vino iz Brd je rebula. A ne po naključju. Veliko zaslug ima usmerjena akcija skupine vinarjev, ki je že šestič predstavila rebule različnih slogov mednarodni strokovni publiki v renesančni vili Vipolže na robu čarobne vinske dežele. Zdaj ni več čudenja nad okusnostjo in perspektivnostjo vin iz rebule, razprava je o finesah in njihovi slogovni izpiljenosti.

Tri Michelinove zvezdice so velika stvar!
Tri Michelinove zvezdice so velika stvar!

Podelitev Michelinovih priznanj je ta teden močno razgrela slovensko gastronomsko in tudi najširšo javnost. Ključna novost je tretja zvezdica za Ano Roš in Hišo Franko. Število priporočenih restavracij in gostiln je vse večje, obenem pa je mogoče zaznati tudi nekoliko začudenja, ker nekatera območja Slovenije ostajajo bele lise na Michelinovemu zemljevidu, saj njegovi inšpektorji niso prepoznali uspešnosti nekaterih zgodb, ki so jim zelo naklonjeni tako domača javnost kot turisti.