Svet
Leteči avtomobil naprodaj za 300.000 dolarjev
Leteči avtomobil naprodaj za 300.000 dolarjev

Tehnološka podjetja so na največjem svetovnem sejmu povezljivosti Mobile World Congress (MWC) v Barceloni predstavila številne nove izdelke, med drugim robotskega psa in leteči avtomobil, ki je hitro požel veliko zanimanja. Ameriško podjetje Alef Aeronautics, ki ga je izdelalo, je prejelo že skoraj 3000 prednaročil, zanj pa je treba odšteti 300.000 dolarjev.

Melania in Ivanka v “epski vojni”
Melania in Ivanka v “epski vojni”

V ZDA je nedavno izšla knjiga z naslovom Ameriška ženska (American Woman), v kateri nekdanja dopisnica New York Timesa iz Bele hiše Katie Rogers med drugim opisuje prepire med nekdanjo prvo damo Melanio Trump in hčerko njenega moža Ivanko v času vladanja bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, poroča ameriška televizija NBC.

Bela hiša: ZDA ne bodo poslale vojakov v Ukrajino

ZDA ne bodo pošiljale svojih vojakov v Ukrajino, je danes sporočila Bela hiša. ZDA se s tem stališčem pridružujejo evropskim zaveznicam, ki so se zadržano odzvale na ponedeljkove izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ni želel izključiti možnosti napotitve evropskih vojakov na pomoč Ukrajincem.

Avstrijska vlada bi za naložbe v stanovanja namenila milijardo evrov

Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes napovedal milijardo evrov vreden naložbeni paket za gradnjo stanovanj in obnovo obstoječih. Cilj je zgraditi 10.000 najemnih stanovanj in prav toliko lastniških ter obnoviti 5000 stanovanj. Poleg tega želijo odpraviti nekatere dajatve in zveznim deželam zagotoviti sredstva za ugodna stanovanjska posojila.

Premierji višegrajske skupine različnih mnenj glede pomoči Ukrajini

V Pragi so se danes srečali voditelji višegrajske skupine in razpravljali o vojni v Ukrajini. Predsedniki vlad Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske so bili složni, da gre pri ruski agresiji za grobo kršitev mednarodnega prava in da Ukrajina potrebuje pomoč, vendar so se razhajali glede oblike pomoči, poročajo tuje tiskovne agencije.

Teslini tovarni v Nemčiji grozi izklop iz kanalizacijskega sistema

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla v svoji tovarni v Berlinu “konstantno in pomembno” presega omejitve glede odpadnih voda, presega tudi mejne vrednosti fosforja in skupnega dušika, opozarjajo v lokalnem komunalnem podjetju Strausberg-Erkner Water Association (WSE). V tej luči dopuščajo izklop tovarne iz kanalizacijskega sistema.

Evropski poslanci potrdili 50 milijard evrov za Ukrajino

Evropski poslanci so danes v okviru revizije večletnega finančnega okvirja (MFF) 2021-2027 potrdili poseben finančni instrument za Ukrajino v vrednosti 50 milijard evrov. V okviru revizije MFF pa bo sedaj na voljo tudi več sredstev za soočanje z migracijami.

Izraelci volijo na dvakrat preloženih lokalnih volitvah

Izraelci danes na lokalnih volitvah izbirajo nove mestne in občinske svete ter župane. Glasovanje, ki so ga doslej že dvakrat preložili, bi lahko služilo kot pokazatelj razpoloženja javnosti po skoraj petih mesecih vojne v Gazi.

ZN: Prebivalci Gaze februarja prejeli pol manj pomoči kot januarja

Količina pomoči, ki so jo ta mesec prejeli prebivalci Gaze, se je v primerjavi z januarjem prepolovila, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v enklavi je medtem po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva naraslo na več kot 29.800.

Donald Trump mlajši dobil pošiljko z belim prahom in grožnjo

Sin bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa je v ponedeljek na svojem domu v mestu Jupiter na Floridi prejel poštno ovojnico, ki je vsebovala sumljiv bel prah in grožnjo s smrtjo, vendar je preiskava pokazala, da prah ni bil nevaren, poročajo ameriški mediji.

Biden pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi

Ameriški predsednik Joe Biden v okviru pogajanj, ki potekajo, pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi in upa, da bi se ta lahko začela že v ponedeljek. V primeru dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev, je Izrael po njegovih besedah pripravljen tudi ustaviti ofenzivo v palestinski enklavi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom.

Madžarski parlament podprl članstvo Švedske v Natu

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.