Svet
Zelenski na nenapovedanem obisku v Kanadi
Zelenski na nenapovedanem obisku v Kanadi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer iz ZDA prispel na nenapovedan obisk v Kanado, da bi pridobil pomoč Kijevu v boju proti ruski invaziji. Na letališču v Ottawi ga je sprejel kanadski premier Justin Trudeau.

Karel III. v francoskem senatu predlagal partnerstvo za boj proti podnebnim spremembam
Karel III. v francoskem senatu predlagal partnerstvo za boj proti podnebnim spremembam

Britanski kralj Karel III. je danes v govoru v francoskem senatu predlagal britansko-francosko partnerstvo za boj proti podnebnim spremembam po vzoru t.i. Entente Cordiale, vrste sporazumov, ki sta jih Francija in Velika Britanija sklenili leta 1904. Obljubil je tudi, da si bo prizadeval za krepitev vezi med Združenim kraljestvom in Francijo.

Ukrajina prevzela odgovornost za napad na sedež ruske mornarice na Krimu

Ukrajinska vojska je prevzela odgovornost za današnji napad na sedež ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki je pod ruskim nadzorom. Ukrajinske rakete so po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti zadele sedež ruske mornarice. Polotok pa je bil danes tarča tudi obsežnega kibernetskega napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maroko bo za popotresno obnovo namenil skoraj 11 milijard evrov

Maroko je v sredo predstavil program za obnovo območij, ki jih je v začetku meseca prizadel uničujoč potres. V okviru programa bodo v obdobju petih let za obnovo poškodovane infrastrukture, ponovno nastanitev prizadetih prebivalcev ter spodbujanje gospodarskih in zaposlitvenih dejavnosti namenili skoraj 11 milijard evrov.

Cene več sto živilskih izdelkov znižali in omejili tudi v Severni Makedoniji

Makedonska vlada je ta teden sprejela odločitev o znižanju in omejitvi cen za več sto izdelkov iz 25 skupin živil. Cene je znižala za najmanj deset odstotkov, veljale pa bodo od danes do 30. novembra. Podobno so minuli teden storili tudi na Hrvaškem in v Srbiji. V vseh treh državah imajo ti izdelki posebno oznako.

V Srbiji pridržali deset domnevnih pedofilov

Srbska policija je v okviru akcije Armagedon pridržala deset oseb, ki jih sumijo pedofilije in posedovanja vsebin, povezanih z otroško pornografijo. Med preiskavo so odkrili vsebine spolnega izkoriščanja otrok, starih od tri do 14 let, so v sredo sporočili s srbskega ministrstva za notranje zadeve.

Poljska ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino
Poljska ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino
V Nemčiji avgusta velik padec cen pri proizvajalcih

Cene industrijskih izdelkov pri nemških proizvajalcih so se avgusta zaradi okrevanja po šoku, ki ga je lani povzročil skok cen po začetku vojne v Ukrajini, precej znižale.

Grška obalna straža rešila več kot 90 migrantov

Grška obalna straža je danes sporočila, da je v bližini pristaniškega mesta Kalamata rešila 93 migrantov, potem ko je agencija Frontex grške oblasti v torek zvečer opozorila na čoln z migranti, ki se je približno 75 kilometrov od grške obale znašel v težavah.

Po 86 letih bo Slovenski dom ruševina
Po 86 letih bo Slovenski dom ruševina
Putin bo oktobra na povabilo Xija obiskal Kitajsko
Putin bo oktobra na povabilo Xija obiskal Kitajsko
Novo Zelandijo stresel močan potres

Novozelandski Južni otok je davi stresel močan potres z magnitudo 6,0, je razvidno iz podatkov novozelandskega geološkega urada. Epicenter potresa je bil na globini okoli 10 kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.