Tri primorske gostilne so uvrščene med 500 najboljših na svetu!

V Parizu so objavili La Liste, lestvico 1000 najboljših restavracij na svetu, ki razvršča restavracije s kompleksnim algoritmom na podlagi številnih parametrov. Na vrhu je že peto leto zapored Guy Savoy iz Pariza, iz Slovenije pa je na La Liste uvrščenih enajst restavracij oziroma gostiln, obenem pa je bila naša država deležna kolektivnega priznanja za najboljšo gastronomsko regijo, ki so ga dodelili vzhodni Evropi.

Lestvica La Liste je pariškega kuharskega mojstra Guya Savoya že 
peto leto zapored postavila na prvo mesto.  Foto: Profimedia
Lestvica La Liste je pariškega kuharskega mojstra Guya Savoya že peto leto zapored postavila na prvo mesto.  Foto: Profimedia

Objavljena je bila še ena lestvica svetovnih restavracij, najmogočnejša med vsemi, La Liste. Na lestvico za leto 2022 so uvrstili 1000 restavracij. Razvrščene so na podlagi ocen 970 vodnikov z vsega sveta. Za vsakega od njih ocenijo “težo”, upoštevajo pa tudi članke in ocene v medijih ter milijone spletnih ocen in komentarjev, ki lahko dodajo oziroma odvzamejo desetino ocene na 100-točkovni lestvici. La Liste si je pred leti zamislil Philippe Faure, nekdanji direktor francoske nacionalne turistične organizacije in gastronomskega vodnika Gault&Millau. S sodelavci je zanjo zasnoval zahteven algoritem, ki naj bi bil karseda objektiven. Letošnji izbor je usmerjala Helene Pietrini, nekdanja direktorica še ene vplivne svetovne lestvice, World's 50 Best Restaurants.

Slovenija je v najboljši gastronomski regiji

1000 najbolje ocenjenih restavracij na lestvici so izbrali iz gigantske baze s prek 25.000 restavracijami v 200 državah. Ob lestvici so te dni razglasili še dobitnike posebnih priznanj v desetih kategorijah, med njimi za destinacije, za inovatorje, za skrite talente, etičnost v gastronomiji, pa tudi za digitalne inovacije, ki jo je prejel Diego Alarry za TikTok račun, na katerem ima prek 2 milijona sledilcev.

La Liste - TOP 10

1. Guy Savoy (Pariz, Francija) 99.50

2. Le Bernardin (New York, ZDA) 99.00

3. La Vague d'Or - Le Cheval Blanc (Saint-Tropez, Francija)

4. Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Španija) 99.00

5. Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier, Švica) 99.00

6. Frantzén (Stockholm, Švedska) 99.00

7. L'Arpège (Pariz, Francija) 99.00

8. L'Auberge du Vieux Puits (Fontjoncouse, Francija) 99.00

9. Schwarzwaldstube (Baiersbronn, Nemčija) 99.00

10. Le Louis XV - Alain Ducasse (Monte Carlo, Monako) 98.50

Delček šampionskega zmagoslavja je pripadel tudi Sloveniji, saj je šampionska destinacija za leto 2022 vzhodna Evropa, kamor francoski organizatorji uvrščajo tudi našo državo. “Vzhodna Evropa, od baltskih držav do Hrvaške, od Slovenije do Poljske, je regija z restavracijami, ki dvigajo gastronomijo, ponosno temelječo na tradiciji in pristnosti,” utemeljujejo. “Gre za vzpenjajočo se regijo, ki so zasluži prostor na svetovnem gastronomskem zemljevidu,” so še zapisali.

Guy Savoy že petič zapored

Najvišjo oceno, kar 99,5 točke, je algoritem namenil pariški restavraciji Guy Savoy, ki ima prostore v nekdanji kovnici kovancev na obrežju Seine. “Vesel sem, da so nas že peto leto zapored imenovali za najboljšo restavracijo na svetu. Priznanje me gane do srca in obenem spodbuja, da nadaljujem svoje delo z velikim entuziazmom in samodisciplino,” je zapisal ob prejemu priznanja ugledni pariški kuharski mojster Guy Savoy, tudi nosilec vrste drugih kulinaričnih priznanj, vključno s tremi michelinkami. Savoy je ikona francoske nouvelle cousine, med drugimi pa se je pri njem učil kuharski TV zvezdnik Gordon Ramsay.

“Priznanje me gane do srca in obenem spodbuja, da nadaljujem svoje delo z velikim entuziazmom in samodisciplino.”

Guy Savoy

kuharski mojster

V prvi deseterici so kar štiri francoske restavracije, še ena pa je iz Monaka. Kar osem restavracij ima devet točk, ob Le Bernardin iz New Yorka so druge iz Evrope, iz Španije, Švedske, Švedske in Nemčije. Tik za prvo enajsterico, na enajstem mestu, je prva italijanska restavracija, Da Vittorio iz Brusaporta pri Bergamu.

Največ restavracij na lestvici je z Japonske, kar 143, sledi Kitajska s 139, ZDA s 111 in Francija s 109 restavracijami. Iz Slovenije je na lestvici enajst restavracij oziroma gostiln.

Hiša Franko ima 92 točk

Najvišje uvrščena slovenska restavracije je pričakovano Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu kuharske mojstrice Ane Roš, ki so ji naračunali 92 točk. Med prvih 500 restavracij sveta sta uvrščena še Pri Lojzetu Tomaža Kavčiča z Zemona in Dam Uroša Fakuča iz Kromberka, oba imata po 86,5 točke. V drugi polovici lestvice je še osem slovenskih restavracij oziroma gostiln: Hiša Denk iz Kungote (82 točk), Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom (81,5 točke), Ošterija Debeluh iz Brežic (81 točk), Strelec iz Ljubljane (81 točk), Mak iz Maribora (80,5 točke), JB iz Ljubljane (76,5 točke), Cubo iz Ljubljane (76 točk) in Danilo iz Reteč pri Škofji Loki (76 točk).

Aplikacija La Liste je sicer dobrodošel gastronomski vodnik, saj ob 1000 najbolje ocenjenih restavracijah zajema še vrsto drugih odličnih restavracij in restavracije oziroma gostilne, ki jih posebej priporočajo domačini.


Najbolj brano