Končno spet v živo!

Med 7. in 12. septembrom bomo na festivalu Vilenica pobliže spoznali vznemirljivega avstrijskega pisatelja, vsestranskega domačega mojstra, sodobno portugalsko literaturo in še marsikaj.

Lani je bila Vilenica povečini virtualna, letos pa se bomo književniki, bralci in drugi končno spet shajali v živo, tudi  v jami 
Vilenica. Foto: Emil Kariž
Lani je bila Vilenica povečini virtualna, letos pa se bomo književniki, bralci in drugi končno spet shajali v živo, tudi v jami Vilenica. Foto: Emil Kariž

Vilenica bo nagradila avstrijskega pisatelja Josefa Winklerja, v središče postavila slovenskega književnika in glasbenika Milana Deklevo, pridejo še Zoltán Danyi (Madžarska), Matthias Göritz (Nemčija), Kristina Hočevar (Slovenija), Jazra Khaleed (Grčija), Larissa Lai (Kanada), Jani Oswald (Avstrija / Slovenija), Lena Ruth Stefanović (Črna gora) in Nenad Veličković (Bosna in Hercegovina). V fokusu bo sodobna portugalska književnost: ob izidu antologije bodo trije literati gostovali na Vilenici, izbrali jih bodo do konca junija. Povabili bodo tudi konec julija znanega prejemnika oziroma prejemnico nagrade Srednjeevropske pobude (SEP) za mladega avtorja ali avtorico. Na kolokviju Slovenskega društva za primerjalno književnost bodo razpravljali na temo Literatura in vojna.

Lani je bila Vilenica povečini virtualna, letos pa se bomo književniki, bralci in drugi končno spet shajali v živo: v Ljubljani, Kopru, Trstu, Hrastniku, Sežani ... in seveda v jami Vilenica, kjer smo nazadnje zaploskali srbskemu pisatelju Draganu Velikiću (1953), predlanskemu nagrajencu. Lep nabor njegovih del v slovenščini je še povečal “beograjski roman” Naslov, v zbirki Vilenica pri Cankarjevi založbi izdan v prevodu Đurđe Strsoglavec.

Slovaška pesnica Mila Haugová (1942) je lani nagrado žal lahko prejela samo doma. Letos bo v eni knjigi izšlo pet njenih zbirk v prevodu Andreja Pleterskega: Nostalgija (1993), Dama in samorog (1995), Izginjanje angelov (2008) in Cetonia aurata (2013).  


Najbolj brano