Nekaj namigov za dober obed v bližini slovenskih alpskih počitniških krajev

Šolarji v zahodni in osrednji Sloveniji danes začenjajo z zimskimi počitnicami. Tudi za številne Primorce počitniški cilj ostajajo slovenski smučarski kraji, med njimi Kranjska Gora, Bohinj, Bovec, Rogla in Maribor s Pohorjem. Zlasti Gorenjska je v minulih letih postala zanimiva gastronomska destinacija s ponudbo, ki ponekod daleč presega tradicionalno košarico zimskih kontinentalnih jedi.

Uroš Štefelin iz Vile Podvin v Mošnjah pri Radovljici.   Foto: Tadej Štolfa
Uroš Štefelin iz Vile Podvin v Mošnjah pri Radovljici.  Foto: Tadej Štolfa

Med Kranjem in Kranjsko Goro si je mogoče omisliti tudi kar intenziven gastronomski del zimskih počitnic, prav tako je na Štajerskem, nič drugače ni niti v krajih okrog zdraviliških centrov.

Slovenska gastronomska podoba je pestra in v zadnjih letih tudi vse bolj domiselna. Vse več je gostiln, v katerih se podajajo na pot kreativne in avtorske ponudbe, a je še vedno največja ponudba v široki bazi obratov, ki ponujajo vsakdanje jedi. Veliko ponudnikov je žal nedomiselnih in tudi površnih, pogosto je edini adut nizka cena, kar pa je očitno zadosten razlog za kar velik del slovenske prehranske publike.

Počitnice so priložnost tudi za kakšno bolj posebno gastronomsko izkušnjo, četudi gre za hitro malico po smučanju. Veliko gostiln in restavracij ohranja kljub pomanjkanju delovne sile dolg delovni čas, torej kuhajo od kosila naprej brez popoldanskega premora.

Na Kanin na smučanje, v Kobarid pa na štruklje

Bovec, ki s Kaninom ponuja lepe smučarske dneve, ima nekaj tradicionalnih postaj pri Sovdatu in Letnem vrtu, Dobra vila je ta teden še zaprta. Tisti, ki se vračajo po dolini Soče, se vse pogosteje ustavijo v Polonki, bistroju nezgrešljive sinje barve v središču Kobarida, kjer Valter Kramar s sodelavci ponuja nekaj klasik iz tradicije Hiše Franko, med drugim kobariške štruklje, pa tudi domača butična piva in nekaj izbranih vin. Hiša Franko je v tem času zaprta, prav tako gostilna Jazbec v Idrskem. Številni smučarji na smučiščih nad Trbižem dobro poznajo gostilno Pri Juretu na Višarjah s ponudbo tradicionalnih furlanskih jedi in lepo izbiro vin. Najboljši naslov za fino večerjo pa je v Trbižu pri Iliji ob robu igrišča za golf.

Gorenjske postojanke

V Kranjski Gori je seveda veliko gostiln, posebno omembo pa si zaslužita Milka nad jezerom Jasna in restavracija v hotelu Skipass na robu vasi ob glavni cesti. V Milki ustvarja ekipa z mladostno energijo, v Skipassu pa družina Justin s sodelavci živi koncept treh dežel.

Nižje na Gorenjskem, ko se svet zravna, je v Mošnjah pri Radovljici Vila Podvin, preurejena nekdanja konjušnica dvorca iz 14. stoletja, koder se je v svojem času zadrževal tudi Tito. Tako je prav mogoče, da boste pri Urošu Štefelinu in Marceli Klofutar jedli z istega krožnika, kot sta nekoč Tito ali Jovanka. Štefelin združuje tradicijo, spomine in lokalne sestavine v svetovljansko kulinarično zgodbo, vsako prvo soboto v mesecu pa na dvorišču pripravijo tržnico s pridelki in izdelki njihovih dobaviteljev.

V Kranju sorodno zgodbo pišeta brata Krištof in TomažBolka v gostilni Krištof v Predosljah, kjer so na jedilniku tudi jedi z izključno ekološkimi živili, pripravljene tudi za vegane.

Kdor je za divjačino, v Kranju ne sme mimo gostilne Pr'Matičku, v kateri Matjaž Erzar, navdušen lovec, tudi avtor knjige Divjačina, ponuja številne jedi iz divjačine, prav tako pa sladkovodne in morske ribe.

Najboljši ocvrti piščanec je Pri lipi pod Pohorjem

Cesta od spodnje postaje vzpenjače na Mariborsko Pohorje pelje mimo gostilne Pri lipi, ki so jo v nedavnem glasovanju razglasili za kraj, kjer se dobi najboljšega ocvrtega piščanca v tistih krajih. In res, skorajda na vsaki mizi ga je videti! V Mariboru in bližnji Zgornji Kungoti ustvarjata tudi kreativna brata Vračko, David pri Maku in Gregor pri Denku, kdor pa želi jesti pri novem mariborskem županu Sašu Arsenoviču, mora v središču mesta v gostilno Maribor ali v restavracijo Rožmarin, kjer imajo tudi široko vinsko izbiro.

Ker imajo tudi gostinci otroke, ki so na počitnicah, velja pred morebitnim obiskom preveriti, ali imajo odprto.


Najbolj brano