“Preprečili bomo trajno uničenje zadnjega koščka obale”

“Ustavno sodišče je sprejelo odločbo, s katero je omogočilo, da bomo lahko izkazali pravni interes in preprečili nesmiselno pozidavo obalnega pasu,” je prepričan Gregor Strmčnik iz Pobude za ustanovitev Občine Ankaran.

Gregor Strmčnik: “Na podlagi odločitve ustavnega sodišča bomo preprečili neracionalno pozidavo ter trajno uničenje Ankarana, Valdoltre, Debelega rtiča in Lazareta”
Gregor Strmčnik: “Na podlagi odločitve ustavnega sodišča bomo preprečili neracionalno pozidavo ter trajno uničenje Ankarana, Valdoltre, Debelega rtiča in Lazareta” 

ANKARAN> Ustavno sodišče je v začetku marca sprejelo odločbo, s katero je poseglo v zakonodajo s področja gradnje objektov. Razveljavilo je prvi in drugi odstavek 62. člena ter 74. b člen zakona o graditvi objektov, ki urejajo oziroma določajo, kdo je lahko stranka ali stranski udeleženec v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. “Ustavno sodišče je s tem omogočilo, da bodo, denimo, mejaši, krajevna skupnost in civilna iniciativa v bodočih postopkih urejanja prostora lahko izkazali pravni interes in preprečili nesmiselno pozidavo. To pomeni, da tudi, če je nek občinski podroben prostorski načrt že v veljavi, investitor ne bo dobil gradbenega dovoljenja, če bomo izkazali pravni interes in uspeli dokazati nesmisel gradnje,” je zadovoljen Gregor Strmčnik.

Napovedal je, da bodo dosledno proti izdaji gradbenih dovoljenj, ki bi pomenila trajno uničenje Ankarana, Valdoltre, Debelega rtiča in Lazareta. “To je velika zmaga Ankarana, s katero bomo preprečili trajno uničenje zadnjega koščka slovenske obale, ki je še nepozidan,” je prepričan sogovornik.

NIVES KREBELJ

Več o tem preberite v torkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano