“Pralni stroj v reki ni turistična znamenitost”

Tako kot v sosednjih občinah, ki so že pridobile certifikat Slovenia Green Destnation, se tudi v občini Renče - Vogrsko z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma zavezujejo, da bodo spodbujali trajnostni razvoj in zelene zgodbe.

Vipava ponuja in bo ponujala veliko možnosti za turizem, a le, če 
bo čista. Foto: Ambrož Sardoč
Vipava ponuja in bo ponujala veliko možnosti za turizem, a le, če bo čista. Foto: Ambrož Sardoč

RENČE-VOGRSKO > V Zeleno shemo slovenskega turizma - Slovenia Green Destination, katere namen je uvajati in pospeševati trajnostne poslovne modele v slovenski turizem, se je občina Renče - Vogrsko vključila lani. Oblikovala je zeleno ekipo, ki je izpeljala vrsto predvidenih aktivnosti.

Preko občinske spletne strani, občinskega glasila in drugih medijev so občane seznanjali o pomenu razvoja trajnostnega turizma, izvedli so anketo med prebivalci, obiskovalci, turističnimi podjetji in drugimi ponudniki, pripravili so analizo stanja v destinaciji in seznam kulturne in naravne dediščine, popisali vso ponudbo v občini, od kolesarskih in pešpoti do tradicionalnih prireditev. 11. februarja pa so organizirali virtualni posvet z domačimi ponudniki.

Andraž Furlan

Lista za vas

“Lahko se gremo turizem, ampak dokler ne bomo sami poskrbeli, da bo okolica čista, turizma tukaj ne bo.”

Zeleni koordinator Matjaž Zgonik je aktivnosti za pridobitev znaka Slovenia Green Destination predstavil občinskemu svetu. Kot je povedal, bodo poročilo, v katerem bodo zbrani vsi za razvoj destinacije pomembni podatki, oddali do konca tega meseca. “Takšen nabor podatkov in dokumentov je ključnega pomena, če hočemo razvijati občino Renče-Vogrsko v zeleno, zdravo in aktivno destinacijo,” poudarja.

Občinski svetnik Andraž Furlan (Lista za vas) je opozoril, da je treba prebivalce ozaveščati o varovanju okolja. “Na socialnih omrežjih skoraj enkrat mesečno vidimo, kako občani in prebivalci drugih občin malomarno ravnajo z odpadki. Ob Lijaku sem že večkrat zaznal večje odlagališče smeti,” je poudaril in omenil še akcijo Očistimo reko Vipavo, med katero vsako leto v reki najdejo kakšen odslužen pralni stroj. “Lahko se gremo turizem, ampak dokler ne bomo sami poskrbeli, da bo okolica čista, turizma tukaj ne bo, ker tujcu ne moreš razlagati, da je pralni stroj v reki Vipavi znamenitost,” je prepričan. Predlagal je še, da se preveri, kam kmetovalci, ki imajo ob Vipavi sadovnjake, spuščajo razna škropiva.


Najbolj brano