Duša znanstvenika, srce Primorca

Odmevni raziskovalni dosežki mladega znanstvenika so v vročem juliju najbolj navdušili občinstvo primorskih medijskih hiš. Matjaž Humar, fizik, ki mu je s korejskim kolegom na medicinski fakulteti znamenite univerze Harvard v človeško celico uspelo vstaviti laser, je v Bostonu, kjer živi, novico sprejel s pristnim navdušenjem: “V veliko veselje mi je slišati to novico in sem počaščen, da bralci in poslušalci tako cenijo moje delo.”

Zmaga v akciji je za Matjaža Humarja lepo rojstnodnevno darilo. Čez dobra dva tedna bo namreč minilo 32 let, od kar je prišel na svet v šempetrski porodnišnici. Otroštvo je preživel v Vrtojbi in že v najnežnejših letih pokazal, da je po duši znanstvenik: “Moji starši vedno govorijo, da me je, ko smo šli na 'karočke' (Andrejev sejem op. a.) v Gorico, vedno bolj zanimalo to, kako vlakci in vrtiljaki delujejo, kot to, da bi se peljal na njih,” je Matjaž povedal v digitalnem pogovoru čez ocean.

Radovednost ga je vodila v študij fizike in potem v raziskovanje mikroskopskih laserjev: “Znanje o laserjih, pridobljeno v času doktorata, sem nato želel uporabiti v biologiji in medicini. ZDA pa sem izbral predvsem, ker me je zanimal tukajšnji način dela.” Nad življenjem čez lužo se ne pritožuje, a kljub temu načrtuje vrnitev domov: “Vračam se pomladi naslednje leto. Svojo prihodnost vidim v Sloveniji ali nekje v Evropi.” Vsaj občasno pa tudi na Primorskem: “Sem zelo ponosen Primorec! Čeprav sem deset let študiral in delal v Ljubljani, še vedno ohranjam primorski naglas in mi je v veselje, ko ostali po moji govorici takoj ugotovijo, od kje sem. Ko sem študiral in delal v Ljubljani, sem se skoraj vsak konec tedna vračal na Primorsko in se bom tudi v prihodnje.”

Ko je po svetu zaokrožila novica, da je Humar s korejskim raziskovalcem v človeško celico uspel vgraditi majhen laser, sta njegov telefon in poštni predal skoraj pregorela. “Odziv je bil izjemen. Tako v tujih, kot domačih medijih in v strokovni javnosti. Bil sem popolnoma nepripravljen nanj in ga nisem pričakoval. Čestitali so mi tudi številni prijatelji in nekdanji sošolci, ki jih nisem videl že zelo dolgo,” je povedal Matjaž, ki je v celičnih laserjih in splošneje v uporabi svetlobe v medicini in biologiji najverjetneje že našel svoje življenjsko delo.

In dela je veliko. Mikroskopski laser, ki, kot sta ugotovila raziskovalca, celice ne poškoduje, namreč omogoča, da označimo milijarde celic in spremljamo njihovo gibanje, kar je neprecenljivo pri, denimo, zdravljenju malignih tumorjev in preprečevanju metastaz. Celični laser je moč uporabiti tudi za to, da se aktivirajo zdravila, ki reagirajo na svetlobo. S tem je odmerjanje zdravila zelo natančno in lokalizirano, kar poveča učinkovitost in zmanjša nezaželene stranske učinke.

Vsi julijski kandidati
Kandidati za julijsko osebnost Primorske so bili še: ribogojec Dušan Jesenšek, pesnik, prevajalec in akademik Ciril Zlobec ter jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. Pogovoru z zmagovalcem Matjažem Humarjem lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper; danes ob 11. uri se bo z njim pogovarjala Nataša Benčič.
Izžrebali smo ...
Osebnost Primorske izbirajo poslušalci, bralci in gledalci Radia Koper, Primorskih novic in Televizije Koper ter komisija vseh treh medijev. Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca junija, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih: Anita Dekleva iz Parecaga, Rok Smrdelj iz Ilirske Bistrice in Vera Kodrič iz Ajdovščine.

Pot je še dolga, a celični laser se prav lahko uvrsti med najbolj prelomna in pomembna odkritja v medicini.

Matjaž je te dni kljub poletni vročini zelo zaposlen. Ritem dela, pravi, je v ZDA nekoliko intenzivnejši kot pri nas. Kljub temu pa najde tudi čas za oddih: “Predvsem se ukvarjam s športom. Preko kolesarskega kluba MIT (Massachusetts Institute of Technology) treniram in tekmujem v gorskem kolesarstvu. Včlanjen sem tudi v jadralski klub, ki je samo deset minut od službe in velikokrat grem tja po službi ali za vikend na jadranje ali surfanje. Z ženo rada potujeva. Rad pa tudi fotografiram.

Pred ekran zato sede le v službi ter seveda takrat, ko se z domačimi in prijatelji v domovini pogovarja preko skypea, elektronske pošte in družabnih omrežij.

Počitnice ga še čakajo. S soprogo Majo Smrke Humar bosta potovala po severni in srednji Ameriki, saj je to, vsaj za nekaj časa, njuno zadnje poletje na tem kontinentu. “Morava izkoristiti tukajšnjo lokacijo. Sicer pa že veva, da se bova kmalu selila nazaj v Slovenijo,” je povedal Matjaž in pogovor zaključil z lepo mislijo: “Najprej je treba videti svet, da se ve, kako lepo je doma.”

VESNA HUMAR


Najbolj brano