Na Sinjem vrhu ustvarja 21 umetnikov iz osmih držav

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od ponedeljka poteka mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost 2015, sodeluje pa 21 umetnikov iz osmih držav. Tudi tokrat ustvarjajo na temo 'Pogled od zgoraj'.

Srečanje je  na slovenski likovni sceni posebnost prav zaradi  
udeležbe uveljavljenih  udeležencev iz Slovenije in iz tujine. Foto: Alenka Tratnik
Srečanje je na slovenski likovni sceni posebnost prav zaradi udeležbe uveljavljenih udeležencev iz Slovenije in iz tujine. Foto: Alenka Tratnik

SINJI VRH > Sinoči so v Lični hiši Ajdovščini že odprli razstavo del malega formata. Pregledna razstava večjih formatov bo danes ob 18. uri, ko Slovenija odprta za umetnost tradicionalno odpira vrata gostom in ljubiteljem likovne umetnosti. Srečanje s slikarji in njihovimi deli bo strokovno pospremila Anamarija Stibilj Šajn, zbrane pa bo nagovoril tudi podžupan občine Ajdovščina Mitja Tripković. Simpozijski del je zaokrožilo predavanje dr. Ane KučanOblikovanje krajine kot likovni problem.

Letos sodelujejo: Georg Brandner in Fritz Rathke iz Avstrije, Istra Toner Lazarić iz Velike Britanije, Helga Kristjansdottir iz Islandije, Vlado Goreski iz Makedonije, Malgorzata Chomicz iz Poljske, Aleksandra Rakonjac iz Srbije, Serhiy Savchenko (častni gost iz tujine) in Vasilij Savchenko iz Ukrajine in slovenski ustvarjalci Žarko Vrezec (častni gost), Tanja Špenko, Milena Braniselj, Gregor Pratneker, Klementina Golija, Milena Gregorčič, Črtomir Frelih, David Ličen, Polona Kunaver Ličen, Maša Gala, Katja Felle in Borut Grce - Brut.

Ustanovitelj projekta je akademski slikar Klavdij Tutta, soorganizatorja pa likovna umetnika Polona Kunaver Ličen in David Ličen iz Ajdovščine, umetniški vodja projekta je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, strokovni sodelavec projekta je mag. Črtomir Frelih.

Srečanje je na slovenski likovni sceni posebnost prav zaradi udeležbe uveljavljenih udeležencev iz Slovenije in iz tujine, ki se jim pridružijo tudi mlajši in prodorni ustvarjalci. Pobudnik projekta Klavdij Tutta si je pred dobrima dvema desetletjema srečanje zamislil kot poseben prostor komunikacije in srečevanja med različnimi umetniki in med različnimi državami. Srečanje omogoča ustvarjalcem iz Slovenije in tujine skupno ustvarjanje, izmenjavo idej, pogledov na likovna vprašanja. Hkrati jim odpira nove povezave, poti v mednarodni prostor. Razstave del iz letošnje delavnice bodo v naslednjih mesecih gostovale v Sežani, Radovljici, Idriji in v Gorici. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano