Gradbeni potencial v Olmu, pa tudi v zaledju

Vsi županski kandidati se strinjajo, da v koprski občini kronično primanjkuje stanovanj za mlade. Aleš Bržan, Peter Bolčič in Boris Popovič potencial za takšen projekt vidijo v zemljišču med Hoferjem in Mercatorjem v Olmu. Jadranka Šturm Kocjan napoveduje pilotski projekt soseske z nizkim vodnim odtisom, Alan Medveš bi spodbujal vzpostavitev stanovanjskih zadrug, Igor Colja pa se zavzema za gradnjo manjših stolpnic in cenovno ugodnih hišk.

V soseski Nova Dolinska gradijo tri stolpiče s 166 javnimi najemnimi stanovanji, ki bodo vseljiva prihodnje leto.
V soseski Nova Dolinska gradijo tri stolpiče s 166 javnimi najemnimi stanovanji, ki bodo vseljiva prihodnje leto. 

KOPER > Aleš Bržan (LAB in Gibanje Svoboda), ki se poteguje za nov županski mandat, meni, da je v obdobju, “ko morajo občani za vsak kvadratni meter tekmovati z vikendaši, špekulanti, turisti in študenti,” ključna vloga občine. Ta mora poskrbeti za gradnjo javnih najemnih stanovanj. Napoveduje, da bodo trije stolpiči s 166 javnimi najemnimi stanovanji v soseski Nova Dolinska vseljivi prihodnje leto, tja pa bodo umestili še en stolpič s 30 stanovanji.

“Obenem pripravljamo projekt za stanovanjsko sosesko z javnimi najemnimi stanovanju v Olmu. Načrtujemo sedem petnadstropnih stolpičev s skupaj 170 stanovanji za mlade družine in še en stolpič z oskrbovanimi stanovanji. Dokumentacija je v izdelavi in bo v javni obravnavi prihodnje leto,” pravi.

Zamisel o soseski z nizkim vodnim odtisom

“Nova območja za stanovanja bo določil občinski prostorski načrt,” pa pravi Jadranka Šturm Kocjan (SD). Manjše stanovanjske enote bi gradila tudi na podeželju in ponudila zemljo za obdelovanje. “Zgradili bomo sto javnih najemnih stanovanj trajnostne, ekološke in cenejše gradnje,” napoveduje. Pravi, da se v stranki zavzemajo tudi za gradnjo socialno-neprofitnih stanovanj. Prepričana je, da je denar mogoče črpati iz stanovanjskih fondov in zadrug, republiškega sklada, davka od nepremičnin, evropskih sredstev.

“Uvedla bom pilotski projekt stanovanjske soseske z nizkim vodnim odtisom, kjer si prebivalci po potrebi delijo skupne prostore, vrt, družabni prostor, si medgeneracijsko pomagajo, sodelujejo in krepijo skupnost,” dodaja.

Nujna gradnja stanovanj tudi v zaledju

Tudi Peter Bolčič (Zaupanje) izpostavlja občinsko lokacijo za gradnjo stanovanj na območju Olma in poudarja pomen prostorskega načrta občine, ki je osnova za uresničitev tovrstnih projektov. Pravi, da je stanovanja nujno graditi tudi v zaledju, saj si številni mladi želijo družino vzgajati stran od mestnega vrveža. “Glede vrste gradnje stanovanj smo prilagodljivi, saj se zavedamo, da smo v preteklih letih preveč odlašali in se moramo teh projektov lotiti čimprej,” meni.

Ocenjuje, da so pri zagotavljanju dodatnih stanovanj pomembne tako samostojne naložbe javnega stanovanjskega sklada kot dejavno sodelovanje z republiškim skladom. “Dober primer dolgoročnega, zanesljivega in ugodnega najema stanovanj pa so tudi stanovanjske zadruge,” je prepričan.

Boris Popovič (KJN) znova opozarja, da bi moralo biti 195 družin v nova neprofitna stanovanja vseljenih že oktobra leta 2019. “Zdaj jih šele gradijo in to le 165, od katerih jih je samo 70 predvidenih za občane,” ne more razumeti.

Napoveduje, da bodo ponovno zagnali projekt gradnje pod Dolinsko cesto, ko so iz stečaja Merkurja kupili 27.000 kvadratnih metrov zemljišča za gradnjo 400 novih neprofitnih najemniških in prodajnih stanovanj. Namenili jih bodo mladim in mladim družinam. “Seveda pa obstaja s spremembo občinskega prostorskega načrta možnost širitve bivanjskega prostora na druga območja, denimo, za Lantano v Olmu, kjer bi zgradili tudi nov vrtec,” dodaja.

Dobrodošle pobude za stanovanjsko zadrugo

Alan Medveš (Levica Istra) ocenjuje, da je najbolj obetavno območje za stanovanjsko gradnjo južno pobočje Škocjana, ki ga bo hitra cesta odrezala od podeželskega zaledja. Tam bi lahko razvili sodobno mestno sosesko v zelenju z različnimi tipologijami večstanovanjske gradnje. “Potencial tega območja je prepoznala tudi stroka v urbanističnem načrtu za Koper, žal pa se ta rešitev nato ni prebila v osnutek občinskega prostorskega načrta, ki je preobremenil Bertoke, ki so za tako gradnjo manj primerni,” meni.

Prepričan je, da tak projekt možno uresničiti v sodelovanju med občinskim in državnim stanovanjskim skladom, financiranje bi skupaj zagotovili država in občina. “Če bi se pojavila pobuda za stanovanjsko zadrugo, bi morala občina pomagati ter ponuditi primerno lokacijo,” še pravi.

Igor Colja (SDS) meni, da je za umestitev stanovanj za mlade najprimernejša lokacija med Šalaro in Olmom, kjer že poteka gradnja. “Na tej lokaciji bi nadaljeval. Kar pa zadeva financiranje, bi izbral kombinacijo med občinskim javnim stanovanjskim skladom in republiškim skladom,” pravi. Zavzema se za gradnjo manjših stolpnic in cenovno ugodnih hišk.


Najbolj brano