Janez Rebec: “V prihodnje bo hrana vsekakor dražja”

Dražijo se energenti in posledično surovine, repromaterial, stroški logistike, močno so poskočile cene žit in še posebej olja ... Razmere v živilski industriji so kritične . “Z vojno v Ukrajini so zadeve tako eskaliralae , da si česa podobnega ni prej nihče niti predstavljal. Tudi tisti, ki smo že 20 let v tej industriji, nismo niti približno še doživeli česa takega,” pravi Janez Rebec, predsednik uprave Pivke perutninarstvo in direktor Delamarisa, hkrati pa tudi predsednik upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Prvi mož skupine Pivka  Janez Rebec  pravi, da dodatne podražitve 
hrane zagotovo bodo, za koliko, pa je še težko napovedati.   Foto: Leo Caharija
Prvi mož skupine Pivka Janez Rebec pravi, da dodatne podražitve hrane zagotovo bodo, za koliko, pa je še težko napovedati.  Foto: Leo Caharija
Kako so krizne razmere, najprej energetska draginja, zdaj še vojna, doslej vplivale na vaše poslovanje?

“Predvsem se odražajo v veliki inflaciji cen, najprej surovin, pa tudi energentov. Oboje je zelo pomembno v naši bilanci in zavedamo se, da se razmere ne bodo spremenile čez noč. Zdaj smo pred setvijo, Ukrajina bo izpadla iz kalkulacije preskrbe Evrope. Mi sicer nismo nikoli neposredno nabavljali na tem trgu, pač pa smo, kar se tiče žit, vezani na Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško. Čutiti je seveda vpliv dejstva, da je Madžarska močno omejila izvoz oziroma uveljavila predkupno pravico pri prodaji žit na evropski trg. Z začetkom vojne so cene v trenutku narasle za 30 odstotkov in več.”

Poleg žitaric so močno poskočile tudi cene olja.

“Dejansko so največja težava olja. Cene so dobesedno podivjale. Mi ga imamo trenutno še na zalogi, do nove dobave pa upajmo, da se bodo razmere nekoliko umirile.”

“Trgovcem je cene treba napovedovati več mesecev vnaprej, pogajanja so dolgotrajna, cene surovin pa se spreminjajo dnevno.”

Za koliko so se vam zaradi vseh teh dejavnikov povišali stroški?

“Zelo težko ocenimo, ker se spremembe dogajajo iz dneva v dan. Nakupi, ki smo jih imeli v zadnjih 14 dnevih, so bili dražji za 30, 40 odstotkov. Cena olja, ki pa ga, kot rečeno, v tem času zaradi zalog nismo kupovali, pa je zrasla praktično za 100 odstotkov. Kaj bo sledilo, v tem trenutku zelo težko ocenjujemo.”

Koliko ste bili prisiljeni doslej podražiti svoje izdelke?

“Marca smo cene dvignili za deset do dvanajst odstotkov, odvisno od kategorije. Te podražitve so posledica dviga stroškov energentov in surovin v preteklem letu. Cene teh so se spreminjale dnevno in drastično, naše prodajne cene pa se temu niso uspele prilagajati sorazmerno. Pogajanja z domačimi trgovci so namreč potekala po ustaljenih protokolih. Cene je treba napovedovati več mesecev vnaprej, pogajanja so dolgotrajna, cene surovin pa se spreminjajo dnevno. Pričakujemo pa, da bodo cene tudi v letošnjem letu še naraščale. Zaradi zadnjih razmer v Ukrajini dodatne podražitve zagotovo bodo. Za koliko, pa danes še ne morem napovedati.”

“Do naslednje žetve pšenice imamo načeloma dovolj zalog, ne toliko, kot bi si želeli, a bomo na slovenski ravni nekako prišli skozi.”

Pri nas so potrošniki zelo občutljivi na cene hrane, čeprav so bile te v resnici do sedaj razmeroma nizke ali celo prenizke.

“Ja. Delež stroškov, ki ga je potrošnik porabil za hrano, doslej ni bil tako visok. Seveda pa bo v prihodnje hrana dražja, vsekakor. To je bilo znano že pred ukrajinsko krizo. Z vojno v Ukrajini pa so zadeve tako eskalirale, da si česa podobnega ni prej nihče niti predstavljal. Tudi tisti, ki smo že 20 let v tej industriji, nismo niti približno še doživeli česa takega.”

Kako hudih scenarijev se torej bojite v prehrambeni industriji, če slučajno pride do popolnega izpada Ukrajine?

“Situacija je zaskrbljujoča. Do naslednje žetve pšenice imamo načeloma dovolj zalog, ne toliko, kot bi si želeli, a bomo na slovenski ravni nekako prišli skozi. Je pa dejstvo, da bi nam prišel prav kakšen intervencijski uvoz, da bi imeli še nekaj rezerve. Koordinacija z ministrstvom za kmetijstvo stalno poteka. Razmere skrbno spremljamo.”


Najbolj brano