Okuženi cepljeni lahko brez kazni hodijo naokrog

Sistem preverjanja izpolnjevanja PCT pogoja ima veliko pomanjkljivost. Naokoli se namreč lahko z veljavnim potrdilom o cepljenju gibajo tudi neodgovorni okuženi, ki kršijo izolacijo, in to kljub temu, da je bila njihova okužba potrjena na testu PCR in že vnešena v bazo podatkov.

Minister Janez Poklukar poudarja, da je ob cepljenju naše edino 
orožje proti covid-19 strogo in dosledno preverjanje pogoja PCT, a  
to ima pomanjkljivost. Foto: STA
Minister Janez Poklukar poudarja, da je ob cepljenju naše edino orožje proti covid-19 strogo in dosledno preverjanje pogoja PCT, a to ima pomanjkljivost. Foto: STA

SLOVENIJA > Cepljeni lahko v obdobju desetih dni po začetku simptomov, ko bi morali biti po pravilih NIJZ doma v izolaciji, nemoteno hodijo po opravkih, če to želijo, so na pomanjkljivost sistema PCT opozorili na portalu necenzurirano.si. Tega kršiteljem doslej ni mogla preprečiti niti zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala zgolj to, ali so na vhodu v javni prostor pokazali PCT potrdilo. Bralnik QR kode namreč zazna le, da je nekdo cepljen, ne pa tudi, da je okužen.

Zakaj odgovorni te pomanjkljivosti do danes niso rešili, še posebej ob dejstvu, da lahko v pomembni meri prispeva k širitvi okužb?

Če bi želel, bi kršitelj, ki ima potrdilo o cepljenju, lahko kljub potrjeni okužbi obiskoval trgovine, bencinske servise, kino dvorane, koncerte ali druge dogodke, s tem pa nemoteno širil virus.

NIJZ: za to smo vedeli, a nismo krivi mi

Na NIJZ so v odgovorih za portal priznali, da “trenutna rešitev v času preverjanja potrdila ne omogoča upoštevanja trenutno zabeleženih zdravstvenih podatkov osebe v podatkovnih zbirkah”. Covid potrdilo je po njihovem “zasnovano kot dokazilo o opravljenem hitrem antigenskem ali PCR testu, prebolelosti ali cepljenosti osebe v času pridobitve potrdila”. “Preverjanje potrdila poteka s pridobitvijo in preverjanjem podatkov iz potrdila brez vpogleda v zdravstvene podatke preverjane osebe iz zalednih sistemov,” so še povedali.

Toda pozor: na NIJZ so priznali, da so za to pomanjkljivost ves čas vedeli. “Sistemska rešitev dokazovanja izpolnjenosti pogojev PCT je bila vpeljana na nivoju EU. Na NIJZ smo se te potencialne težave zavedali že od vpeljave sistemske rešitve, vendar se zaradi specifičnosti takratnih razmer težava ni odražala,” so pojasnili. Z drugimi besedami: ko je bilo okužb malo in predvsem med necepljenimi, to ni predstavljalo večje težave. Ker se zdaj med prebivalstvom širi le še različica omikron, bolj odporna proti cepivom, zaradi česar se okužijo tudi številni cepljeni, je stvar drugačna.

Sprva je bilo med okuženimi približno tretjina cepljenih. Zdaj se delež približuje polovici.

Vse več okužb med cepljenimi

Kot so še pojasnili na NIJZ, “zaradi spremenjenih razmer v zvezi s širjenjem okužb z virusom SARS-CoV-2 in občasnih zlorab potrdil v sklopu EU poteka razvoj skupne rešitve, ki bo omogočala začasno ali trajno razveljavitev izdanih potrdil”. Kdaj bo ta rešitev končana in kdaj jo bodo uvedli, niso povedali.

Toda časa je vse manj, možne posledice pa vse hujše, pišejo na portalu necenzurirano.si. Med tistimi, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom, še vedno prevladujejo necepljeni - še bolj izrazito pri težjih primerih okužb. A okužb med cepljenimi je vse več. Sprva je bilo med okuženimi približno tretjina cepljenih. Zdaj se delež približuje polovici.

Tako je bilo 16. novembra lani, na vrhuncu četrtega vala, v Sloveniji aktivno okuženih nekaj več kot 46.000 ljudi. Od tega jih je bilo okoli 35 odstotkov zaščitenih s cepljenjem, preostali pa ne. Podobne številke so bile zadnji dan decembra, ko je bilo nekaj manj kot 18.000 aktivnih okužb. Cepljenih je bilo 37 odstotkov okuženih. Po prihodu omikrona pa je že praktično vsak drugi okuženi cepljen. Pri tem je treba upoštevati, da se podaljšuje čas od prejema drugega oziroma tretjega odmerka cepiva, s čimer pada njegova učinkovitost.

V vsakem primeru se število ljudi, ki imajo možnost izkoriščati luknjo v sistemu PCT, naglo povečuje. Po zadnjih podatkih je bilo sicer z vsemi odmerki cepljenih 1,2 milijona ljudi ali 57 odstotkov prebivalstva. Večina jih je prejela cepivo v prvi polovici lanskega leta. Od oktobra lani, torej v zadnjih treh mesecih pa je bilo z vsemi odmerki cepljenih vsega 107.000 ljudi.


Najbolj brano