75 računalnikov za učence

Pozivu izolskih osnovnih in srednjih šol pa tudi Rdečega križa in občine, naj Izolani učencem podarijo računalnike, ki jih ne potrebujejo več, so se odzvali tudi v izolskem Lions clubu. Skupaj bodo podarili 75 rabljenih, vendar prenovljenih in uporabnih računalnikov.

Z leve: Nataša Benčič, ravnateljica OŠ Dante Alighieri Cristina 
Valentič Kostić ter člana lionsov Nelson Šorgo in Miriam Feder   Foto: Vir: Lion club Izola-Isola
Z leve: Nataša Benčič, ravnateljica OŠ Dante Alighieri Cristina Valentič Kostić ter člana lionsov Nelson Šorgo in Miriam Feder  Foto: Vir: Lion club Izola-Isola

IZOLA > Večino računalnikov so dobili od podjetja Slovenske železnice, kjer so jih odpisali. Za nove uporabnike jih je nekaj pripravilo ljubljansko društvo Duh časa, večino pa njihov član Nelson Šorgo z družino (po potrebi so jih popravili, zamenjali kakšen del, očistili notranje pomnilnike).

Z desne: ravnateljica OŠ Vojke Šmuc Irena Sivka Horvat s sodelavcem, Nataša Benčič in Nelson Šorgo (Foto vir: Lions club Izola-Isola)

Niso pozabili na kamere

Člani Lions cluba jih delijo vsak teden, predajo jih šolam in te učencem, ki jih potrebujejo. Tako računalniki postanejo njihovi. Na tak način so jih podarili že 46 od 75. Kot pravi ena od članic kluba Nataša Benčič, so OŠ Vojke Šmuc podarili 17 računalnikov in 20 kamer, OŠ Dante Alighieri pet računalnikov in kamer, OŠ Livade sedem računalnikov in kamer pa še dodatnih 15 kamer ter Srednji šoli Pietro Coppo devet računalnikov in kamer. Nakup dodatnih kamer jim je omogočilo koprsko podjetje Europacific. Osem računalnikov-prenosnikov so podarili izolskemu Centru za socialno delo za njihov tradicionalni projekt Božiček za otroke v rejniških družinah. V prihodnjih dneh bodo z računalniki oskrbeli še učence Srednje šole Izola.

Prvega pomagali pripeljati izolski reševalci

“Prvi prenosnik je podarila naša nekdanja članica Emina Hadžič, ki se je preselila v Avstrijo. Eden od njenih znancev ga je prinesel v Ljubljano, kjer ga je sprejel naš predsednik Milan Baškovič, ki tam živi. Kot upokojeni zdravnik z onkološkega inštituta ga je poslal v Izolo z Reševalno službo slovenske Istre in ta mi ga je končno predala. Ker so bile meje med občinami zaprte, je Baškovič poklical svojo nekdanjo medicinsko sestro, naj ustavi kakšnega izolskega reševalca, in pridrvel s prenosnikom … +To je bila nepozabna dogodivščina, ” pojasnjuje Nataša Benčič in dodaja, da prvega podarjenega računalnika ne bodo nikoli pozabili.

Kmalu zatem je na FB objavila poziv Izolanom, naj podarijo stare računalnike, na Rdečem križu so jih shranili. Skupaj s trgovskim podjetjem Lidl so lionsi podarili tudi 600 rol papirnatih brisač Domu upokojencev Izola in odnesli paket dobrot zaposlenim na covid oddelku Splošne bolnišnice Izola.


Najbolj brano