V Marezigah so okronali Kralja refoška, v Vipavi pa so izpostavili sladoled
V Marezigah so na tradicionalnem, že 52. Prazniku refoška in slovenske Istre, okronali Kralja refoška. Že tretjič so ta naslov, ki je priznanje za najbolje ocenjen refošk, dodelili Ludviku Nazariju Glavini iz Šmarij. V Marezigah so sinoči sklenili letošnji praznik, še danes pa bo živahno na Okusih Vipavske v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi.
O perspektivah in prihodnosti refoška so v petek v Marezigah
razpravljali (z desne) glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar,
marketinški strokovnjak dr. Jani Toroš, Karlo Kopjar iz Inštituta za
vinogradništvo in vinarstvo ZRS Koper, ministrica za kmetijstvo
Mateja Čalušić, dr. Simon Kerma s portoroške Turistice in povezovalec, novinar PN Sašo Dravinec. Foto: Jakob Bužan
MAREZIGE, VIPAVA
> Tridnevni Praznik refoška in slovenske Istre, ki poteka v središču Marezig, se je začel v petek s simpozijem Refokus in uvodno predstavitvijo delovanja združenja Città del Vino. Sledil je daljši pogovor o možnostih za krepitev podobe refoška in trženjskih potencialih slovenske Istre, ki ga je usmerjal novinar in urednik PN Sašo Dravinec. Na njem je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić izpostavila, da ministrstvo lahko sodeluje pri promociji in prepoznavnosti slovenskih vin in da je skupna naloga spremeniti negativne trende, ki trenutno vladajo v vinskem sektorju. Manjša se obseg vinogradniških površin, izpostavljenost vinu in tudi prodaja.
“Z refoškom je lepo delati”
“Z refoškom je lepo delati,” je dejal glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar. Obenem je menil, da refošk potrebuje sodobna oblačila, zanje pa bo morda potreben tudi drugačen, manj običajen pogled na njegovo prihodnost. “Prvi marketinški korak je zamisel, ne obcestna tabla, to je lahko postaviti. Ključno vprašanje pa je, ali želimo refošk kot sestavino tukajšnjega turizma ali zgolj kot vino,” pa je sogovornike in publiko izzval marketinški strokovnjak dr. Jani Toroš. Dr. Simon Kerma s portoroške Turistice je spomnil na pomen vinskih cest, ki pa so v Istri z nejasnim upravljanjem izgubile naboj, Karlo Kopjar z Inštituta za vinogradništvo in vinarstvo ZRS Koper, ki je soorganiziral simpozij, pa je orisal potencial refoška. Sklep pogovora je bila ugotovitev, da je potrebno skupno in navzkrižno delovanje in da pri številnih dejavnostih brez sodelovanja in podpore javnega sektorja kmetje ne morejo ustrezno ukrepati.
dr. Jani Toroš
marketinški strokovnjak
“Prvi marketinški korak je zamisel, ne obcestna tabla, to je lahko postaviti. Ključno vprašanje pa je, ali želimo refošk kot sestavino tukajšnjega turizma ali zgolj kot vino.”
Tretja krona za Ludvika N. Glavino
V Marezigah od leta 2016 za najbolje ocenjeni refošk podelijo naslov Kralja refoška, podeljuje ga Združenje slovenskega reda vitezov vina - omizje za slovensko Istro in Kras. Letos je bil najbolje ocenjen refošk Antonius 2016 iz kleti Sanotmas iz Šmarij, zato je naslov tretjič pripadel tej kleti oziroma gospodarju Ludviku Nazariju Glavini. Krono je prevzela njegova vnukinja Nika Glavina, ki že trdno drži vajeti na posestvu, ima pa tudi kraljevske izkušnje, saj je bila pred leti Vinska kraljica slovenske Istre.
V ocenjevanju, ki ga je konec aprila opravila strokovna komisija pod vodstvom enologa Iztoka Klenarja, je bilo 76 vzorcev. Med refoški tekočega leta je šampionski naslov za refošk 2024 pripadel Viliju Bržanu iz Marezig. Najboljši rose so pridelali v Šavrinski kleti iz Boršta, peneče vino v Vinakopru, skupno pa so podelili 17 zlatih medalj.
Podelitev priznanj se je tudi letos zaključila z dobrodelno noto. Boštjan Zidar in predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič sta Larisi Štoka, ustanoviteljici dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica, podelila vrednostni ček za 11.700 evrov - izkupiček od prodaje vina 15 odtenkov rdeče. Gre za refošk, ki ga je Zidar “sestavil” iz vin 16 vinarjev, ki sodeluje v dobrodelni akciji, ki povezuje kleti iz slovenske Istre. Zdaj že tradicionalna polnitev je med drugimi spodbudila člane IPA - mednarodnega policijskega združenja, da so na posebni prireditvi prav prek istrskega vina izpeljali dobrodelno akcijo.
V Marezigah so refoške iz kleti Rojac, Ratoša, Mahnič in Jerman predstavili in komentirali predstavniki mlajše generacije na kmetijah, potekale so še različne druge aktivnosti, vsak večer pa je bilo poskrbljeno tudi za glasbo, sinoči je sklepno dejanje letošnjih Marezig pripadlo Leanu Kozlarju Luigiju.
Še danes v Vipavo!
Lanthierijev dvorec je včeraj odprl vrata ljubiteljem festivala Okusi Vipavske. Dvodnevni dogodek pripravlja Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina skupaj z vinarji in ponudniki iz Vipavske doline in je vrhunec kulinaričnega meseca. Včerajšnji festivalski uvod, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han, je bil v znamenju prve evropske sladoledne ceste, ki v Vipavo prihaja v sklopu projekta GELATOn the ROAD. V sklopu potujočega muzeja sladoleda so odprli razstavo o zgodovini sladoledne obrti v Vipavski dolini, tudi z obrtniškimi začetki podjetja INCOM, lokalni ponudniki sladoledov pa so se pomerili v pripravi drznih okusov. 29 vinarjev je poskrbelo za reprezentativen vinski prerez Vipavske doline, lokalni gostinci so ponujali kulinarične dobrote, s pridelki in izdelki je vabila Vipavska tržnica. Dogajanje so popestrile kulinarične delavnice in snemanje prvegagostilniškega podkasta Sladko-kisli svet, v katerem je Grega Repovž iz Šentjanža na Dolenjskem v pogovoru s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem razkrival izzive gostinskega poklica. Živahno bo tudi danes, od 15. ure dalje. Ob vinski in kulinarični ponudbi pa uvodoma že ob 13. uri prirejajo delavnico, ki jo bo vodil vinski strokovnjak Robert Gorjak.