Cveto Uršič: “Veliko govorimo o smrti, premalo o ozdravelih”

“Odzivnost je bila izjemno hitra, zato hvala regijskemu in občinskemu štabu, hvala domačinom v Slavini za vse ure, ki so jih prostovoljno preživeli v stavbi in jo zelo na hitro preuredili,” je po včerajšnjem ogledu rdeče cone v Kulturnem domu Slavina dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

Državni sekretar Cveto Uršič si je včeraj ogledal rdečo cono v 
Kulturnem domu v Slavini,  kamor so do večera preselili 16 
okuženih stanovalcev Doma upokojencev Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Državni sekretar Cveto Uršič si je včeraj ogledal rdečo cono v Kulturnem domu v Slavini, kamor so do večera preselili 16 okuženih stanovalcev Doma upokojencev Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko

SLAVINA > Ob robu obiska smo mu zastavili še nekaj aktualnih vprašanj o razmerah v domovih starejših, ki ostajajo glavno žarišče okužb in posledično tudi smrti. “Žal je število okuženih v domovih visoko. Praviloma, tako pravi stroka, pride do okužb ali zaradi prenosa, ko se stanovalec vrača iz bolnišnice, ali v primeru, ko zaposleni ne ve, da je okužen, torej je asimptomatičen. Zaradi tega imajo domovi tudi ustrezno organizirane cone,” pravi Cveto Uršič. In dodaja, da so trenutne razmere tudi posledica dejstva, da se zadnjih deset, 15 let z domovi pravzaprav ni ukvarjal nihče. “Prisoten je bil precej mačehovski odnos in zato so prostorsko mnogi domovi neprimerni, imajo pomanjkanje kadrov in ti kadri so tudi nezadostno plačani.”

Kadri v trenutnih razmerah pregorevajo. Je mogoče še karkoli narediti, da bi olajšali situacijo?

“Nikoli ni vse narejeno, kar bi bilo možno. Trudimo se po svojih močeh z znanjem, resursi, ki jih imamo na voljo. Ministrstvo je zagotovilo 26 milijonov evrov za dodatne zaposlitve v domovih. V tem času se je zaposlilo že več kot 330 ljudi, obenem delajo študenti, upokojenci. Samo študenti so naredili v tem času že več kot 39.000 ur, zato hvala vsem, ki, kot ste rekli, dobesedno pregorevajo in srčno delajo.”

Situacija je zelo resna, tudi zadnje številke umrlih so alarmantne. Soočate se z očitki, da zadeve ne obvladujete najbolje. Ste naredili dovolj in pravočasno, da bi preprečili stanje, kakršnemu smo priča?

“Vse ukrepe sprejemamo v dogovoru z zdravstveno stroko. Dokler ni cepiva in dokler ljudje ne vedo, da so okuženi in zato pridejo in delajo, je žal situacija taka, kot je. Bi pa izpostavil drugo plat medalje: na Primorskem je nekaj več kot 430 okuženih v domovih, se jih je pa že približno 200 vrnilo iz rdeče cone v belo, torej so ozdraveli, kar premalo poudarjamo. Veliko govorimo o smrti. Je pa seveda vsaka smrt boleča in nedopustna in zato moje sožalje vsem bližnjim in tudi hvala sodelavcem, ki delajo s težko bolnimi.”

Ali prihaja odločitev o testiranju vseh zaposlenih s hitrimi testi nekoliko pozno?

“Mi nismo zdravstvena stroka. Smernice tukaj daje zdravstvo, mi jim sledimo in jim zaupamo. Številni domovi testiranje s hitrimi testi že izvajajo. Mora pa tukaj zdravstvo podrobno določiti, kdo, kako, kdaj lahko testira. Z ministrom Gantarjem bova danes (včeraj op. p.) dorekla, kakšna priporočila, navodila poslati domovom. Hitro testiranje je po našem mnenju lahko prava pot, da še bolj omejimo vnos virusa v domove.”

Bodo morali hitre teste zagotavljati domovi sami? Je predvideno skupno naročilo?

“Lahko tudi, seveda, lahko pa jih kupijo tudi domovi sami in se jim povrne strošek iz proračuna.”


Najbolj brano