Nevarna past sredi vinogradov

Pred dnevi je domačin med sprehodom s psom v bližini Dutovelj našel nevarno kovinsko past za divje živali. Če bi nanjo stopil pes ali druga domača žival, bi se hudo poškodovala. Preplah zaradi pasti pa je v Dutovljah še toliko večji, ker so v zadnjih desetletjih v okolici vasi večkrat naleteli na zanke za lovljenje divjadi. A lovci pravijo, da teh zadnji dve leti ni več.

Takšna kovinska  past je ležala sredi dutovskega vinograda.
Takšna kovinska past je ležala sredi dutovskega vinograda. 

DUTOVLJE > ”Če bi v past stopil pes, bi se močno poškodoval in trpel,” je bil zgrožen najditelj kovinske nastopne pasti v okolici Dutovelj. “Po starem so takim pastem rekli skobec, je kovinski in ko žival stopi nanj, se sproži in jo zagrabi za nogo,” še dodaja najditelj, ki je past zato takoj odstranil.

Prebivalci Dutovelj so na pasti še posebej pozorni, ker se že več desetletij borijo proti neznanemu divjemu lovcu, ki je v okolici vasi večkrat nastavljal zanke iz žice, v katere je lovil divjad. “Že vsaj štiri desetletja pobiramo zanke za živali v okolici Dutovelj, zdaj pa je čas, da s tem, kar se dogaja, seznanimo tudi druge,” so pred dvema letoma za Primorske novice povedali člani Lovske družine Kras iz Dutovelj. Sodu je tedaj izbila dno zanka, v katero se je ujela samica divjega prašiča. A takratna opozorila v medijih so očitno zalegla: “Odkar smo dali to v časopis, zank ne videvamo več. Kaže, da se je tisti, ki je to počel, vendar malo prestrašil,” pravi starešina LD Kras Dutovlje Jožef Zavadlal. Glede kovinske nastopne pasti pa je konec tedna povprašal dutovske lovce, pa o njej niso vedeli ničesar. Tudi kakšne druge v okolici Dutovelj v zadnjem času niso opazili. “V takšno past oziroma nastopne klešče se sicer lahko ulovi kuna ali lisica, morda jazbec, volk zelo težko, visoka divjad pa ne,” pojasni Zavadlal.

Zato domačini domnevajo, da je tisti, ki jo je nastavil, morda želel le preprečiti napad lisice ali kune na domače kokoši. “Lahko pa se vanjo seveda ujame tudi pes ali kakšna druga domača žival,” pojasni Zavadlal.


Najbolj brano