Vodja covid oddelka v izolski bolnišnici: “Navadiš se potrpeti in biti sistematičen”

“Dober tim smo, vsak ve, kaj mora narediti, vsi skupaj si prizadevamo pomagati težko bolnim in jih ohraniti pri življenju,” opiše delo na covid oddelku izolske bolnišnice zdravnik Bojan Novak, specialist interne medicine, ki je vodenje oddelka prevzel ob odprtju 20. oktobra.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Z ekipo so se morali čez noč navaditi delati v težkih pogojih, saj so več ur oblečeni v nepredušno varovalno opremo - skafandre, pod katerim si v hipu preznojen in to odmisliti, saj se posvečajo kritično bolnim, ki pogosto brez kisika niti dihati več ne morejo.

“Takšno delo te prisili, da svoje potrebe potisneš ob stran. Drugače ne gre. Ne moreš se niti popraskati ali, čeprav si žejen, popiti požirka vode. Zato postaneš zelo discipliniran in sistematičen,” opisuje delovodja covid oddelka v izolski bolnišnici, specialist internist Bojan Novak iz Bertokov, sicer tudi soprog in oče treh šolarjev.

Bojan Novak,

dr. med., vodja covid oddelka v izolski bolnišnici

“Tam si, da pomagaš, zdraviš, ukrepaš ... Ni pomembno, kako se ti počutiš in kaj bi ti rad. Navadiš se potrpeti!”

Bojan Novak

V opremi sebe odmisliš

Delo v zaščitni opremi opisuje kot nujo, ki se ji do potankosti prilagodiš: “Takrat odmisliš sebe in skušaš v skafandru ure dela kar najbolj izkoristiti za vse, kar moraš postoriti pri bolnikih, Maksimalno moraš izkoristiti ta čas!”

Vmes ni mogoče kar odhajati izven posebnih prostorov, kjer so okuženi bolniki s covidom-19 in tam velja prav poseben režim dela z natančnimi strogimi varnostnimi sistemi. “Tam si, da pomagaš, zdraviš, ukrepaš ... Ni pomembno, kako se ti počutiš in kaj bi ti rad. Navadiš se potrpeti! Vse nujne opravke postoriš prej ali kasneje, ko se s kolegom zamenjata.”

Timsko delo

Dva zdravnika hkrati sta na oddelku, skupaj z ekipo medicinskih sester, ki so prav tako v popolni varovalni opremi. V skafandrih tja prihajajo tudi bolničarji, čistilke, radiološki tehniki in vsi, ki jih pokličejo po potrebi na pomoč. “Vsi na oddelku pa smo ves čas povezani z voki-tokiji, da delo teče, kot mora,” pojasni sogovornik.

Takšno delo potrebuje izredno dobro organizacijo, saj gre za odgovorno oskrbo težko bolnih. Mnogi brez kisika ne morejo dihati, nekateri so priklopljeni še na različne aparature, najteže bolni na delu za intenzivno nego tudi na respiratorje.

Ekipo na oddelku sestavlja 30 diplomiranih in srednjih medicinskih sester ter deset zdravnikov. “Nisem imel pomislekov, ko so me vprašali, ali bi prevzel vodenje,” pravi Novak. “Nekdo pač mora to delo opraviti in ker nisem novinec, ni pretežko.” Zdravniki delajo v 24-urnih turnusih (nato so 24 ur prosti), sestre v osemurnih izmenah.

Žal tudi smrti

Bojan Novak dela v Izoli že 15 let in se pri delu sooča tudi s težkimi bolniki, med katerimi kdo tudi umre. “Kar je tudi za izkušenega zdravnika vsakič težko, čeprav je smrt sestavni del poklicev v zdravstvu ... V tem valu so doslej na našem oddelku trije bolniki umrli, a veliko jih je ozdravljenih že odšlo v domačo nego ...“

Med njegovimi zadolžitvami je seznanjanje svojcev s stanjem obolelih. “Redno jih kličemo in obveščamo. Je pa težko sporočati slabe novice, saj gredo besede stežka z jezika ...”

Ga je strah tega dela zaradi nevarnosti te nove bolezni? “Ne! Zaupam varovalni opremi. Vem, da je zanesljiva, da me varuje! To sem dopovedal tudi svoji družini.”

Se je način zdravljenja bolnikov s covidom-19 zadnje čase kaj spremenil? “Zdravljenje je zdaj boljše kot spomladi, saj sta se dve zdravili zelo izkazali in so te izkušnje znane. Gre za dexamethasone in remdesivir, ki imata res dobre učinke in ju imamo dovolj na zalogi.”


Najbolj brano