Spoznavanje v prostoru Alpe Jadran

Z imenitno večerjo kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča v celovški restavraciji Dolce Vita, sredozemski postojanki v koroški prestolnici, so se predsinočnjim začeli tretji dnevi alpsko-jadranske kuhinje, sveže in povezovalne čezmejne gastronomske pobude.

Dneve kuhinje regije Alpe Jadran je Turistična zveza Celovec prvič organizirala leta 2018. Korošci so jih takoj vzeli za svoje, saj so jim na pragu jeseni podaljšali poletje in obenem prinašali jesenske okuse iz bližnjih dežel: Primorske in od drugod iz Slovenije, Furlanije, Štajerske in vzhodne Tirolske. Med pobudniki iniciative je zagnani in prodorni koroški Slovenec, založnik in publicist Lojze Wieser, ki je uspel v Celovec pritegniti najimenitnejša imena slovenske kulinarične scene.

Cvet primorskih kuharskih mojstrov v Celovcu

Tako so bili v Celovcu že vsi trije primorski nosilci michelink, Ana Roš (Hiša Franko) in Uroš Fakuč (Dam) ter Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu), čigar predsinočnjo večerjo za 129 evrov so razprodali v trenutku, zanimanje pa je bilo tolikšno, da bi restavracijo lahko napolnili še trikrat! Na avstrijskem Koroškem zelo dobro poznajo Ireno Fonda in njene brancine, pa primorska, predvsem briška vina, istrsko oljčno olje in še marsikaj. Naklonjenost primorski gastronomiji na Koroškem, ki nemara najbolj doživeto živi koncept Alpe Jadran, pa se najintenzivneje izkazuje v tem, da so Korošci med najpogostejšimi gosti v naših krajih. Avstrijski gastronomski turisti so na Primorskem najbolj zaželeni, ne le zaradi kupne moči, temveč tudi zaradi poznavalskega pristopa, saj se na pot pripravijo in vedo, kaj pričakujejo.

Kulinarična akademija Alpe Jadran

Lojze Wieser poudarja, da na področju Alp in Jadrana ni enotne zgodovine prehranjevanja, življenjskih pogojev in navad. Zato, meni, je potrebno preučevati vse tisto, kar je vplivalo na duhovno in materialno menjavo. Tako se zavzema za kulinarično akademijo Alpe Jadran, ki bi na interdisciplinaren način povzemala gastronomsko tradicijo krajev v regiji. Na mizi in na krožnikih, je prepričan Wieser, se odraža vse, kar se dogaja na političnem, verskem in družbenem področju. “To je po svoje nekakšen biotop,” dodaja.

Program dnevov alpsko-jadranske kuhinje je zelo pester. Konec prihodnjega tedna bo na Okusni milji po trgih in ulicah v središču mesta več deset stojnic ponudnikov iz celotne regije, tudi iz vse Primorske, od Cerkljanskega preko Brd in Vipavske doline do Istre, dogajalo se bo na vibrantni celovški tržnici, pa v številnih gostilnah. Med najbolj izpostavljenimi bodo tudi naši kuharski mojstri. Tematsko večerjo bo pripravil Jure Tomič (Debeluh Brežice), štiriročno bosta kuhala brata Vračko (Denk Kungota in Mak Maribor), prišli pa bodo tudi rojaki iz italijanskega dela Brd, tako vinarji kot kuharski mojster Alessandro Gavagna (Pri Lovcu Subida).


Najbolj brano