Tatova med trtami pod dvorcem

V sredo popoldne sta moški in ženska, Roma s hrvaškim državljanstvom, iz hiše v Dupljah ukradla denarnico. Iz nje sta vzela 70 evrov in jo odvrgla. Ker svojega avtomobila nista uspela spraviti v pogon, sta peš zbežala v vinograd pod dvorcem Zemono, kjer so ju policisti tudi ujeli.

Policisti so hrvaška tatova prijeli v vinogradih pod dvorcem 
Zemono. Foto: Leo Caharija
Policisti so hrvaška tatova prijeli v vinogradih pod dvorcem Zemono. Foto: Leo Caharija

DUPLJE, ZEMONO V sredo okoli 13. ure so 39-letnega hrvaškega državljana in njegovo dve leti mlajšo izvenzakonsko partnerico na poti iz Italije proti Hrvaški v vasi Duplje očitno zasrbeli prsti. Vstopila sta v eno od tamkajšnjih odklenjenih stanovanjskih hiš ravno v času, ko stanovalke ni bilo doma. V notranjosti sta našla denarnico z denarjem in jo ukradla.

Ko sta zapuščala hišo, ju je zalotila stanovalka, ki se je vrnila s sprehoda. Zahtevala je, da ji vrneta denarnico, vendar sta nepridiprava takoj zbežala za hišo k avtu. Tam sta vzela 70 evrov iz denarnice in jo odvrgla, njunega avtomobila renault megane francoskih registrskih številk pa nista uspela spraviti v pogon. Zato sta peš zbežala proti Zemonu.

A njun beg ni trajal dolgo. Ajdovskim policistom, ki jih je poklical sin oškodovanke, so se pridružili še novogoriški policisti postaje za izravnalne ukrepe in med vinogradi pod dvorcem Zemonu so kmalu uzrli nepridiprava, kako se skrivata. Ko sta videla, da ju lovijo policisti, sta se pognala v beg, hitri možje postave pa so ju dohiteli in ju po manj kot eni uri od kaznivega dejanja prijeli. Tatova sta se brez upiranja predala, policisti pa so ju identificirali in opravili varnostni pregled.

Samozaščita je ključna!

Ugotovili so, da sta denarnico ukradla 39-letni moški in 37-letna ženska, oba državljana Hrvaške, pripadnika romske skupnosti. Med zaslišanjem sta kaznivo dejanje velike tatvine priznala, policisti pa so o dogodku obvestili preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in novogoriško tožilstvo ter tatova naposled izpustili na prostost. Ajdovski policisti bodo v teh dneh izvenzakonska partnerja iz Hrvaške kazensko ovadili zaradi velike tatvine.

Na novogoriški policijski upravi so še potrdili, da prijetih tatov do sedaj še niso obravnavali, vseeno pa občane ponovno pozivajo, naj več pozornosti namenijo samozaščiti, saj se le tako lahko izognejo nenapovedanim obiskom tujcev. Tako svetujejo, naj ob odhodu od hiše vedno zaklenejo vrata in zaprejo vsa okna. Z vidnih mest naj umaknejo vrednejše predmete, ki so najpogostejša in lahka tarča storilcev. Tudi med krajšo odsotnostjo je dobrodošla delna osvetlitev prostorov v hišah, da objekt ne daje videza, kot da nikogar ni doma.


Najbolj brano