Po Fakinu prihaja Šabeder

Včeraj zjutraj je odstopil še en minister Šarčeve vlade; tokrat brez afere, ampak - uradno - zaradi težav z zdravjem. Samo Fakin, minister za zdravje, je ocenil, da gredo zdravstvene težave, ki jih ima, prepočasi na bolje. Iz premierjevega kabineta so že popoldne sporočili, da je novi kandidat za ministra sedanji generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Samo Fakin je odstopil zaradi težav z zdravjem. Foto: STA
Samo Fakin je odstopil zaradi težav z zdravjem. Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za zdravje Samo Fakin se je predsedniku vlade včeraj zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov, so včeraj dopoldne sporočili z ministrstva za zdravje. Minister ostaja v bolniškem staležu.

Fakin potrebuje počitek, Šarcu se mudi

Fakinovo zdravstveno stanje je resno, vendar ni nič takšnega, česar se ne bi dalo pozdraviti, je pozneje povedal premier Marjan Šarec. Minister potrebuje predvsem počitek, zato je bil odstop v tem trenutku nujna poteza, je ocenil. “Njegov odstop seveda sprejemam in tudi spoštujem.”

Odzivi iz zdravstva

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, ki jo je odstop ministra za zdravje Sama Fakina presenetil, politikom in javnosti sporoča, da je zdravstvo zahteven resor, ki hitro potrebuje temeljite spremembe. V zdravniškem društvu medtem upajo, da bo novi minister vsaj tako dober poznavalec sistema kot Fakin. Iz javnih zdravstvenih zavodov so včeraj prihajali izrazi obžalovanja, ker je minister predčasno zapustil položaj. S sindikalne strani pa so prihajale vljudno zadržane ali odkrite kritike. V Fidesu so kritični do aktualne vlade, ki da kljub obljubam “ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejemom sporne zakonodaje”, sprejete v minulem mandatu. Ob tem so dodali, da v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije si na podlagi izkušenj s Fakinom želijo ministra, ki se bo boril za svoj resor in zaposlene. STA

Po Šarčevi oceni je bilo delo ministra Fakina dobro. “Minister je eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem,” je izpostavil premier. “Cilji ostajajo,” je na vprašanja, kako naprej do zdravstvenih reform, zagotovil premier. Okrog poldneva imena novega kandidata še ni razkril, je pa dal vedeti, da ga javnost lahko pričakuje že v kratkem oziroma v naslednjih dneh. “Zagotovili bomo seveda novega kandidata in poskrbeli, da bo v čim krajšem možnem času resor deloval v polni meri,” je dejal Šarec. Sporočilo, da bo na ministrsko funkcijo predlagal Aleša Šabedra, dosedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je na spletne naslove novinarjev prišlo že pred šesto zvečer.

Četrti odstop ministra

Fakinov odstop je že četrti odstop ministra v Šarčevi vladi. Vsakega ministra nadomestijo z novim, problem bi bil, če ga ne bi, tistim, ki se jim zdi tolikšna pretočnost nenavadna, odgovarja Šarec. “Te rešitve in odstopi imajo vsak svojo zgodbo, v tem ne vidim nič tragičnega,” dodaja. Eden od razlogov, da prihaja do menjav, bi bil po njegovem lahko ta, da so pri sestavljanju koalicije o kadrih govorili šele na koncu, po dolgih pogajanjih o vsebini pogodbe. “Vse stranke smo dale kadre, ki smo jih v tistem hipu prepoznale kot primerne za te resorje.”

Do delujoče ekipe že v nekaj tednih

Iz ostalih političnih strank so se včeraj vrstile predvsem želje ministru Fakinu, naj čim hitreje okreva, ter pričakovanja, da bo LMŠ, ki ji pripada zdravstveni resor, čim prej predstavila novega ministrskega kandidata.

Franc Trček (Levica), ki predseduje odboru za zdravje, vzpostavitev nove, delujoče ekipe na zdravstvenem ministrstvu pričakuje že v nekaj tednih. Izzivov, ki čakajo, je namreč cela vrsta: “Od dodatnega dopolnilnega zavarovanja do za preko 800 milijonov evrov investicij, ki jih potrebujemo v naslednjih šestih ali sedmih letih, najmlajše bolnišnice so stare kot Šarec, najstarejše kot Šarec in jaz skupaj.”

V koalicijskih strankah se bojijo predvsem zastoja pri urejanju razmer na področju zdravstva. V SAB so od Fakina pričakovali hitrejše ukrepanje, je priznala Maša Kociper, ki odstop kljub temu razume kot “izjemno negativno presenečenje za naše zdravstvo”. Da se z ukrepi mudi, je v imenu SMC dejal tudi Jani Möderndorfer: “Upam, da ne bomo čakali dva ali tri mesece, preden pridemo do novega ministra.”


Najbolj brano