Ministrica: težave bi veljalo reševati za mizo

Pravosodni policisti direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pozivajo k odstopu, saj da ovira sindikalno delo. Zahtevajo tudi sestanek z ministrico in premierjem, da bi se pogovorili o rešitvi težav zaradi pomanjkanja kadra v svojih vrstah. Če sestanka ne bo, bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi.

Andreja Katič Foto: STA
Andreja Katič Foto: STA

LJUBLJANA > Jože Podržaj naj bi direktorjem zavodov za prestajanje kazni z odredbo naročil, naj svojim javnim uslužbencem ukažejo, da morajo poročati o vsakem stiku, ki bi ga imeli s Frančiškom Verkom, predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije. Takšna odredba po Verkovih besedah preprečuje normalno sindikalno delo, je nezakonita in na meji kaznivega dejanja. “Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi,” je Verk poudaril včeraj, po seji konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Uprava brez posluha

Zahtevo za sestanek s premierjem Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič pa pravosodni policisti utemeljujejo s potrebo po odpravi kadrovske podhranjenosti v zavodih za prestajanje kazni. Po veljavnih standardih in normativih v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

Sindikalni predstavniki zato zahtevajo kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. “Želimo in zahtevamo, da se posodobi varnostni sistem in da se poskrbi za vse zaposlene,” je poudaril vodja sindikata v zaporu na Dobu Leon Lobe. Opozoril je tudi na pomanjkljivo usposabljanje pravosodnih policistov.

Sindikalisti trdijo, da so na kadrovsko stisko zlasti v Ljubljani, na Dobu in v Kopru vodstvo uprave za izvrševanje kazenskih sankcij opozarjali že večkrat, a odziva ni bilo. Šarcu in Katičevi so zdaj postavili ultimat. Z njimi se morata srečati do konca prihodnjega tedna, drugače bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi.

Podržaj: Verk odklanja socialni dialog

Jože Podržaj je včeraj v pogovoru za STA prst uperil v Verka, ki da se izogiba direktni komunikaciji z upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. Podržaj kot problematično vidi “držo predsednika sindikata, ki z odklanjanjem socialnega dialoga otežuje reševanje aktualnih problemov zaposlenih in zaporskega sistema”. Zaradi tega je na včerajšnjo sejo konference sindikata posredoval uradni predlog, naj obravnavajo tudi ravnanje Verka. Kot je poudaril Podržaj, z drugim reprezentativnim sindikatom dialog teče. “Morda se o vsem ne strinjamo, se pa pogovarjamo in iščemo možnosti, kako zadeve rešiti,” je dodal.

Ministrica umirja strasti

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je presenečena nad javnim obračunavanjem med vodilnimi v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in sindikatu državnih organov. Včerajšnja javna eskalacija spora med Podržajem in Verkom jo čudi, saj je mislila, da sta spor že zgladila. Na skupnem sestanku sredi januarja so se namreč dogovorili, kako bo potekal socialni dialog, Katičeva pa jih je tudi seznanila z napovedjo o dodatnih zaposlitvah pravosodnih policistov.

Še vedno pa se je pripravljena sestati s predstavniki sindikata, prav tako velja vabilo na skupni sestanek 5. februarja. “Zagotovo pa je pravi prostor za reševanje problemov najprej za mizo in če se za mizo ni mogoče dogovoriti, potem so na voljo tudi drugi instrumenti,” je poudarila.


Najbolj brano