Po sinočnjem požaru so v livarni Hidrie danes že zagnali proizvodnjo

Požar, ki je sinoči okrog 19.40 zajel prostore livarne Hidrie v Spodnji Idriji, so gasilci uspeli v kratkem času pogasiti. Proizvodnja, ki so jo čez noč ustavili, je danes zjutraj ob 6. uri znova stekla.

Požar je največ škode povzročil na ostrešju livarne v Spodnji 
Idrije. Foto: PGD Idrija
Požar je največ škode povzročil na ostrešju livarne v Spodnji Idrije. Foto: PGD Idrija

SPODNJA IDRIJA > “Hitri intervenciji gasilcev gre zahvala, da v objektu ni nastala večja škoda. Poškodovano je predvsem ostrešje, večine strojev pa ogenj na srečo ni dosegel, tako da je zjutraj ob 6. uri lahko proizvodnja znova stekla,” je povedal skrbnik stikov z javnostmi v Hidrii Holding Erik Blatnik.

V požaru na srečo ni bil poškodovan nihče izmed približno 30 delavcev, ki so tedaj bili prisotni v livarni. Ko je zagorelo, so po protokolu, ki ga dobro poznajo, sami izvedli evakuacijo. Gašenja požara, ki je ob 19.40 izbruhnil v prostoru s pečmi, v katerih talijo aluminij, se je takoj lotilo 26 gasilcev PGD Idrija, ki se jim je pridružilo še približno 20 gasilcev PGD Spodnja Idrija. “Požar smo v pol ure lokalizirali in ga dokončno pogasili okrog 22.30. Čez noč je nad pogoriščem bdela požarna straža,” je pojasnil Andrej Bezeljak iz PGD Idrija.

Po prvih zbranih podatkih je do požara prišlo pri enem od strojev (za vlivanje oz. izdelavo rotorjev) proizvodne hale podjetja. Novogoriški policisti so danes sporočili več podatkov o požaru, in sicer da je eden od tamkajšnjih delavcev iz peči za taljenje aluminija, nalil tekoči aluminij v kalup. Pri tem je prišlo do manjšega izbruha ognja, ki se, kot običajno, nato sam pogasi. V ta namen je nad strojem nameščena tudi napa za ventiliranje s filtri, ogenj pa je tokrat potegnilo v omenjeno napo oziroma sistem za odsesavanje dimnih plinov, ki vodi proti ostrešju hale in se združi z drugimi cevmi ventilacije iz drugih strojev. Kasneje je požar zajel del strehe na omenjeni proizvodni hali.

Materialna škoda na strojih ni nastala, višino materialne škode na omenjenem objektu še ocenjujejo.


Najbolj brano