Furs naj bi zminiral Zadelove rezervacije

Nadzorniki Luke, ki jih vodi Uroš Ilić, bodo danes obravnavali polletne rezultate podjetja. Kot kaže, pa bi utegnili imeti na mizi tudi odločbo finančne uprave (Furs), ki naj bi po naših podatkih ugotovila, da so bile rezervacije za 15,6 milijona evrov, ki jih je uprava Dimitrija Zadela oblikovala v bilancah za lansko leto in s tem znižala dobiček, v nasprotju z računovodskimi standardi. V Luki nam sinoči še ni uspelo preveriti, kaj jim v odločbi nalaga Furs.

Uroš Ilić in Dimitrij Zadel Foto: Zdravko Primožič/FPA
Uroš Ilić in Dimitrij Zadel Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Uprava Luke pod vodstvom Dimitrija Zadela je v začetku letošnjega leta pripravila za 15,6 milijona evrov rezervacij za morebitne tožbe in tako za petino znižala dobiček družbe za leto 2017, ko jo je vodil Drago Matić. Luka je tako imela za 35 milijonov evrov čistega dobička, brez teh rezervacij pa bi dobiček bil znova rekorden in bi presegel 50 milijonov evrov. Posledično je Luka plačala tudi nižji davek od dobička, manjša sta bila tudi bilančni dobiček in dividende.

Te rezervacije so oblikovali za tveganja za morebitne tožbe, ki bi jih utegnili proti Luki vložiti delavci pri IPS. Kako so izračunali višine hipotetičnih tožbenih zahtevkov, v Luki niso razkrili. Po naših informacijah so strokovne službe v Luki opozarjale upravo glede teh rezervacij, prav tako tudi nekateri delničarji na skupščini.

Finančne uprave po naših podatkih, ki nam jih sinoči v Luki še ni uspelo preveriti, luške bilance z omenjenimi rezervacijami niso prepričale. Rezervacije naj bi bile neupravičene in v nasprotju z računovodskimi standardi. Odgovore na vprašanja, kaj vse jim nalaga Furs in kako bodo to popravili, v Luki pričakujemo danes.

Navsezadnje pa se delavci pri IPS ne odločajo množično za tožbe proti Luki. Po zadnjih podatkih je bila na sodišču samo ena.


Najbolj brano