Z električnim busom po Piranu

V ponedeljek bosta med Fornačami in Piranom začela voziti dva nova električna avtobuska. Gre za prva električna mini busa v Sloveniji, za volanom enega od njih pa bo sedela ženska.

 Po Piranu bosta od ponedeljka vozila prva dva električna mini busa v Sloveniji
Po Piranu bosta od ponedeljka vozila prva dva električna mini busa v Sloveniji  

PIRAN > Električna mini busa se bosta pridružila dvema obstoječima avtobusoma in tako dopolnila brezplačno linijo prevoza ter povečala pogostost voženj med Fornačami in Tartinijevem trgom.

Od maja do konca septembra po Piranu vozi tudi električno vozilo Dostavko, namenjeno prevozu manjših tovorov, blaga, opreme, pohištva, gospodinjskih aparatov ... Storitev zagotavljata Občina Piran in javno podjetje Okolje, Dostavko pa je na voljo vse dni v tednu od 7. do 15. ure. Prevoz je treba naročiti na številki 031/391-992.

Urnik voženj bo približno tak, kot je bil običajno poleti, ko so po Piranu vozili trije avtobusi. Pogosteje bodo potnike pobirali predvsem zjutraj od 7. ure do 13.45, popoldne pa od 17. ure do 23.35. Pri načrtovanju pogostosti voženj so morali upoštevati tudi zmogljivost akumulatorjev avtobusov; z enim polnjenjem bosta prevozila več kot sto kilometrov, nato pa bosta morala nekaj ur počivati, priključena na električno polnilno postajo, so ugotovili med preskusnimi vožnjami.

Dodatna mini busa bosta vozila od maja do septembra, vsak od njiju bo lahko prepeljal 17 oseb naenkrat. Ko bo vreme lepo, bodo njune stranice odprte, za deževne in bolj hladne dni pa jima bodo namestili platneno zaščito. Za mini busa je občina odštela 96.000 evrov, denar pa je dobila v evropskem projektu za podporo trajnostnim oblikam mobilnosti Adria move it, ki je sofinanciran iz čezmejnega programa IPA Adriatic.

Za vožnjo novih mini busov so na Okolju za določen čas zaposlili tri voznike, med njimi tudi žensko. “Izpolnjevala je vse pogoje, ima vozniški izpit za avtobus ... Zanimivo pa je, da se želijo obiskovalci Pirana fotografirati z njo,” o tem pravi Alen Radojkovič iz Okolja.

Življenjska doba pa se izteka tudi avtobusoma, ki že vozita med Fornačami in Tartinijevim trgom. “Stara sta sedem let, toliko je tudi amortizacijska doba teh avtobusov, predvsem ker sta zelo obremenjena, neprestano vozita na kratki relaciji, veliko je speljevanja, odpiranja vrat,” našteva Radojkovič. Okolje zato z razpisom kupuje nov avtobusek. V letošnjem občinskem proračunu je zanj namenjenih 20.000 evrov, stal pa bo približno petkrat toliko, zato ga bodo plačevali na lizing. HR


Najbolj brano