Spodmol Triglavca je bil stoletja prizorišče poganskih obredov

Spodmol Triglavca, kjer se je skoraj do leta 1830 ohranil obred poganskega kulta plodnosti, je izredno močna energijska točka z nebeško, astralno in zemeljsko energijo. “Ta kraj je izreden,” pravi geomant Jože Munih, ki si je pred kratkim ogledal to starodavno svetišče.

Boris Čok: “Okolica Triglavce je še premalo raziskana, predvsem pa bi jo bilo treba obvarovati pred gradnjo  drugega tira železnice od Kopra do Divače.” Foto: Tina Čič
Boris Čok: “Okolica Triglavce je še premalo raziskana, predvsem pa bi jo bilo treba obvarovati pred gradnjo drugega tira železnice od Kopra do Divače.” Foto: Tina Čič

Zadnji obred v spodmolu Triglavca so opravili konec 30. let 19. stoletja. Ko se je začelo pogozdovanje, naj bi gozdni čuvarji presenetili starešino in ga pretepli, toda o tem krožijo le govorice in namigovanja, ki jih danes ni mogoče več preveriti, pravi Boris Čok iz bližnje vasi Lokev. Zato je bilo srečanje z geomantom in radiestezistom Jožetom Munihom nova priložnost za razumevanje tega starodavnega obreda in razlogov, zakaj so si staroverci za svoje obrede pred stoletji izbrali prav ta kraj.

Čaščenje rodnosti

Triglavca je bila namreč prizorišče obreda rodnosti, v katerem so staroverci prosili božanstvo Devo za rodnost in zaščito žit pred negativnim božanstvom Moro. Tako je Borisu Čoku po ustnem izročilu svoje babice zaupala njegova prababica Marija Ban, Frigljeva iz Prelož, malo preden je umrla.

Obred so pripravili jeseni, ko je dozorelo zadnje žito. Dan pred prvo polno luno so šli k izviru Vroček (njegovo ime se izgovori Uroček), ki naj bi imel čudežno moč. “V njegovi okolici so nabrali praprot. Pomočili so jo v izvirsko vodo in skrito v vreče odnesli domov. Naslednjo noč so se skrivaj zbrali na hribu Golac nad Preložami,” pripoveduje Čok.

TINA ČIČ

Več o tem lahko preberete v prilogi Sobota tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano