Irci so pri Malalanu v Trstu jedli tičke
Zanimivosti
02. 04. 2025, 07.58
, posodobljeno: 02. 04. 2025, 08.00
Igralec in direktor Slovenskega stalnega gledališča Trst Danijel Malalan v dokumentarnem filmu Kino Volta govori o tem, kako so se leta 1909 v Trstu, glavnem pristanišču avstro-ogrskega cesarstva, štirje pogumni podjetniki sestali z mladim učiteljem angleščine Jamesom Joyceom, ki jim je predlagal, naj vložijo sredstva v odprtje prvega stalnega kinematografa na Irskem.
Danijela Malalana lahko vidimo v dokumentarnem filmu Kino
Volta. Foto: SSG/ Luca Quaia
TRST
> Malalan se je izkazal tudi v vlogi gostitelja irskih igralcev Daniela Grimstona in Rachel Roisin Browne. Za večerjo jima je namreč pripravil slivove cmoke, ki jih je zabelil z drobtinicami, naribanimi piškoti, cimetom, sladkorjem in maslom.
“Razmišljal sem, katera bi lahko bila reprezentativna tržaško-kraška jed. Za mesto Trst je zanimivo, da je mogoče to edino morsko mesto, kjer ni glavna jed ribja jed, ampak so to klobase z zeljem in jota, se pravi, da je to zelo v povezavi tudi s slovensko kulinarično tradicijo. A v tem primeru se nisem odločil za ti nekoliko težji jedi, ampak za sladico, ki ji mi po domače rečemo njoki s češpljami. Tudi sam jih zelo rad jem, še raje pa vidim, da jih naredi mama,” je po premieri filma dejal Danijel.
Igralec sicer rad kuha, najraje za malo večjo skupino ljudi. “Prek hrane in kapljice vina se lahko zelo povežeš,” je pojasnil. Običajno gostom postreže s pašto, ribjim brodetom, sipinim brodetom ali brodetom z lignji ter tički. “Tički so tisto, ko v meso zaviješ malo salame in sira ter prebodeš z zobotrebci,” je razložil igralec.