KPK v preiskavo Roberta Goloba. Koalicija zadržana, Janša govori o “odstavljanju predsednika vlade”.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pod drobnogled vzela premierja Roberta Goloba in očitke, da je izvajal pritisk na nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in druge zaposlene na notranjem ministrstvu. V koaliciji so redkobesedni, prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa pravi, da je uvedba preiskave zoper Goloba “odstavljanje predsednika vlade”.

Premier Robert Golob Foto: Robert Balen
Premier Robert Golob Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Uvedba preiskave zoper predsednika vlade Roberta Goloba je šele začetek postopka, v katerem bodo očitki, da je Golob poskušal pritiskati na vodstvo in nekatere druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve, potrjeni ali ovrženi.

Prijavo na KPK je dala Tatjana Bobnar
Golobove domnevne pritiske na njene odločitve in odločitve njenih najožjih sodelavcev je decembra lani KPK prijavila nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Golob naj bi od nje zahteval očiščenje policije “janšistov”. Kot je razkrilo nedavno pričanje Bobnarjeve pred parlamentarno komisijo, ki se ukvarja s političnimi pritiski, naj bi Golob zaradi svojih političnih interesov vplival tudi na datum aretacije ruskih vohunov.

V koaliciji bodo počakali na zaključke

S KPK so včeraj sporočili, da se je senat KPK za uvedbo preiskave sumov kršitve integritete odločil “na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi.”

Golob bo do sredine tedna na bolniški, zato so iz njegovega kabineta le pisno sporočili, da je prejel obvestilo o začetku postopka in da bo “v nadaljevanju komisiji predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume.”

Koalicijski partnerji so se na uvedbo preiskave odzvali zadržano in brez vnaprejšnjih obsodb. “Če KPK uvede postopek, je to neodvisna preiskava in naj takšna tudi ostane,” se je komentarjev do zaključka postopka vzdržala predsednica SD Tanja Fajon. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pravi, da je treba počakati izsledke preiskave in na podlagi teh potegniti zaključke. Strinja se, da so očitki zaskrbljujoči, ima pa v tej fazi vsak pravico imeti “drugo plat zgodbe.”

Janša vidi vzporednice s Pahorjevo vlado

Brez zadržkov pa se je do dogajanja včeraj opredelil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki uvedbo preiskave vidi kot odstavljanje aktualnega predsednika vlade. “KPK je od samega začetka institut tistih, ki postavljajo in odstavljajo vlade,” je menil.

Ne trdi, da preiskava v zadevi Golob ni potrebna, je poudaril, ga pa čudi, da je uvedena skoraj leto po prijavi. “Za nas je to znak, da bomo kmalu videli film, za katerega je gospod Golob trdil, da ga nikoli ne bomo, in da smo na pragu neke resne politične krize,” je dejal Janša, ki ga sedanje dogajanje spominja na zadnje izdihljaje vlade Boruta Pahorja leta 2011. Tudi takrat je - tako Janša - javnost spoznala, da je vlada nesposobna. Začeli so se pritiski na Pahorja, naj odstopi, dogajanje pa je na koncu pripeljalo do predčasnih volitev.

Z izjavo o filmu je sicer Janša spomnil na besede, ki jih je Golob izrekel pred slabim mesecem. “Tudi o mojem odstopu sem jaz že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl,” je dejal Golob oktobra, ko so se pred javnostjo razgalile težave znotraj njegove stranke.


Najbolj brano