Poslanska zbornica izglasovala zaupnico vladi Melonijeve

Italijanska poslanska zbornica je včeraj izglasovala zaupnico vladi premierke Giorgie Meloni. Podprlo jo je 235 navzočih poslancev, 154 jih je bilo proti. Danes bo o zaupnici glasoval še senat.

Italijanska poslanska zbornica je včeraj izglasovala zaupnico vladi 
premierke Giorgie Meloni. Foto: Daniel Novakovic/STA
Italijanska poslanska zbornica je včeraj izglasovala zaupnico vladi premierke Giorgie Meloni. Foto: Daniel Novakovic/STA

RIM > Premierka, prva ženska na tem položaju v Italiji, je dopoldne po več kot enournem nagovoru predstavila načrte svoje vlade. Poudarila je, da Italija ostaja del Evrope in zahodnega sveta ter bo glede Ukrajine bo ostala zanesljiva partnerica Nata, bo pa njena vlada v ospredje postavljala italijanske nacionalne interese.

"Ne želimo sabotirati EU, temveč jo želimo narediti bolj učinkovito," je dejala 45-letna vodja postfašističnih Bratov Italije.

Napovedala je tudi, da si bodo prizadevali ustaviti nezakonite prihode migrantov iz Afrike v Italijo, ter zanikala vsakršne simpatije do fašizma.

Meloni je v soboto prisegla kot prva italijanska premierka. Vlado je sestavila skupaj z Ligo in stranko Naprej Italija. Na predčasnih volitvah 25. septembra so stranke desnega pola dobile absolutno večino v obeh domovih parlamenta.


Najbolj brano