Gorica: Treba je reči odločen “ne” fašizmu

Za soboto napovedan sprejem veteranov in simpatizerjev fašističnega odreda X Mas na goriškem županstvu je v Gorici na noge spet dvignil številne antifašiste, ki bodo na Korzu Verdi ob 10.30 organizirali protestni shod.

Svoje nestrinjanje s sprejemom simpatizerjev nekdanjega fašističnega odreda X Mas na goriški občini so leta 2019 antifašistične 
organizacije  izrazile s shodom na Travniku. Letos ga pripravljajo 
na Korzu Verdi.  Foto: Mitja Marussig
Svoje nestrinjanje s sprejemom simpatizerjev nekdanjega fašističnega odreda X Mas na goriški občini so leta 2019 antifašistične organizacije izrazile s shodom na Travniku. Letos ga pripravljajo na Korzu Verdi.  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Veterani in somišljeniki nekdanjega odreda X Mas že več let prihajajo v Gorico polagat vence ob obletnici bitke pri Trnovem, v kateri se je ta fašistični odred boril proti partizanom, ki so osvobajali Gorico. Pred leti so jih prvič sprejeli tudi na županstvu, kar je sprožilo velik val ogorčenja, posebno, ker so ostareli fašisti in njihovi podporniki iztegovali desnice v fašistični pozdrav, v dvorani občinskega odbora pa celo zapeli bojno himno odreda.

Protesti zaradi poveličevanja fašizma, ki mu med drugim nasprotuje tudi italijanska ustava, so se vrstili tudi leta 2019 ob enakem dogodku, polemika se je znašla celo v italijanskem parlamentu. Kljub ogorčenju v sosednji Gorici vodstvo občine na čelu z županom Rodolfom Ziberno takrat ni odpovedalo sprejema pripadnikov X Masa, zato je Vsedržavno združenje partizanov Italije (ANPI) z demokratičnimi in antifašističnimi organizacijami pripravilo protifašistični shod na precej oddaljenem Travniku. Pred občino jim tega niso dovolili.

Ob napovedi, da bodo simpatizerji X Masa to soboto na goriškem županstvu spet položili venec v spomin na v Jugoslavijo deportirane in izginule goriške občinske delavce med drugo svetovno vojno, v imenu občine pa naj bi jih sprejela odbornica Arianna Bellan, je ANPI znova opozoril, da je to nesprejemljivo.

S tem se mnogi strinjajo, očitno pa ne župan Rodolfo Ziberna. “Desetletja se posamezniki ali sodelavci poklonijo pogrešanim osebam. Ljudje in društva se poklonijo tudi občinskim uslužbencem, ki so izgubili življenje samo zaradi svoje italijanske identitete. Med temi so tudi člani društva X Mas. Brez razlikovanja glede narodne ali politične pripadnosti se občina, kjer je povabljena, udeleži nekajminutnega poklona nekdanjim zaposlenim. To je vedno počela in vedno bo,” je v izjavi za Il Goriziano dal vedeti, da se mu sprejem še vedno ne zdi sporen.

Se pa to zdi še kako sporno antifašistom v Gorici, ki bodo na to opozorili s shodom ob 10.30 na Korzu Verdi. “Kot vsako leto bodo tudi ob letošnjem 21. januarju na goriški občini sprejeli veterane in predstavnike odreda X Mas. Da bi izrazili svoje popolno nestrinjanje s to protidemokratično provokacijo, ki se žal ponavlja že več let, smo se odločili za organizacijo protifašističnega shoda,” pojasnjujejo v goriški sekciji ANPI. In pozivajo vse antifašiste in demokrate, naj se jim pridružijo.


Najbolj brano