V Vipolžah in Kozani se prihodnje leto obeta veliko gradbišče

V Vipolžah in v Kozani naj bi prihodnje leto začeli obnavljati že dotrajano vodovodno omrežje. Občina Brda bo skušala večino denarja za ta projekt pridobiti pri skladih Evropske unije.

V Kozani se po ureditvi kanalizacije obeta še gradnja novega vodovoda. Občina pa mora prej dobiti denar iz EU.
V Kozani se po ureditvi kanalizacije obeta še gradnja novega vodovoda. Občina pa mora prej dobiti denar iz EU. 

VIPOLŽE, KOZANA >Občna Brda namerava v Vipolžah in Kozani, dveh večjih briških vaseh, obnoviti že precej dotrajano vodovodno omrežje, potem ko je tudi tja v okviru tako imenovanega projekta Mrzlek “pripeljala” boljšo pitno vodo.

Boljša oskrba z vodo za 870 ljudi

S tem bi izboljšali oskrbo z vodo za skoraj 870 krajanov, izboljšali požarno varnost in hkrati pogoje za razvoj dejavnosti v obeh vaseh, kar je toliko bolj pomembno zato, ker naj bi v vipolškem gradu nekoč deloval izobraževalno-kongresni center, zmanjšali izgube vode iz cevi in izboljšali tudi prometno varnost, saj puščanje vode ponekod uničuje cestišče glavne ceste.

Nameravajo obnoviti kar približno 4,4 kilometra vodovodnega omrežja vse od roba Šmartnega do mostu čez potok Birša pod Vipolžami. Cevi bodo torej postavljali po dokaj dolgem grebenu, po katerem sta razpotegnjeni obe vasi.

Gradili bodo do leta 2014

Le v strogem centru Kozane ne bodo nič delali, ker so tam vodovod že obnovili. Predvidevajo, da bodo gradbišče odprli spomladi prihodnje leto in ga zaprli konec avgusta 2014 in tudi glavnino denarja za naložbo naj bi zagotovili v teh dveh letih. Vse skupaj bo stalo predvidoma dobrih 777.000 evrov (brez DDV) in Občina Brda računa, da bo okoli 78 odstotkov denarja dobila iz regionalnih razvojnih spodbud oziroma iz EU, za katere bo kandidirala s tem projektom.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano