Študentje pobarvali polkna na prvem slovenskem gledališču

Idrijsko gledališče, prva slovenska gledališka stavba, so pred leti prenovili v kinodvorano. Njena vrata s filmskimi predstavami zadnja leta odpirajo le še idrijski študenti. Zobu časa prepuščeno baročno stavbo so sedaj malenkost polepšali.

    Študentje so poskrbeli, da so vsaj polkna lepša
Študentje so poskrbeli, da so vsaj polkna lepša  

IDRIJA> Načrtov za prenovo filmskega gledališča, prve slovenske gledališke stavbe iz leta 1770, v večnamensko kulturno dvorano občina še dolgo ne bo zmogla uresničiti. Ker zaprto stavbo s projekcijami filmov oživlja le še Klub idrijskih študentov, ji je ta posvetil tudi prostovoljno delovno soboto, ki je pod geslom Mlade face potekala po vsej Sloveniji.

Na zobu časa prepuščeni stavbi so očistili in prebarvali vsa, nazadnje pred dvema desetletjema osvežena polkna. Z učinkom kolegov je zadovoljen vodja akcije Matic Štravs, po odzivih sodeč pa tudi Idrijčani. Študenti so jih sicer povabili k sodelovanju, a so se ti raje zadovoljili s pohvalami.

S tristo evri in dobro voljo je markantna stavba na pogled prijaznejša. Študentom bo zato tisti dan v mesecu, ko v njej vrtijo filme, nekoliko manj nerodno.

Pred sedmimi leti je bivši župan Damjan Krapš naročil načrte za prenovo stavbe v večnamensko kulturno dvorano, a je pri tem oziroma pri dopolnjevanju in spreminjanju načrtov tudi ostalo. Nekaj let se je nesojena naložba še valjala po proračunu občine, v proračunih za to in prihodnje leto in načrtu razvojnih programov do leta 2014 pa je ni več.

SD


Najbolj brano