Pri nas so spoznavali bogastvo vode

V organizaciji Osnovne šole Šempas poteka med zimskimi šolskimi počitnicami v okviru projekta Erasmus+ mednarodna mladinska izmenjava, na kateri obravnavajo temo o vodi. Na njej poleg osnovnošolcev iz Šempasa sodelujejo tudi njihovi vrstniki s Finske, iz Grčije in Nemčije.

Mladi iz štirih držav se te dni v Novi Gorici posvečajo vodi, brez 
katere ni življenja. Foto: OŠ Šempas
Mladi iz štirih držav se te dni v Novi Gorici posvečajo vodi, brez katere ni življenja. Foto: OŠ Šempas

NOVA GORICA > V času mednarodne izmenjave, ki se je skupaj udeležuje 42 učencev in deset njihovih spremljevalcev, so se udeleženci posvetili vsem možnostim za uporabo vode, ki jih ima s to dobrino bogata Slovenija. Pozornost pa so posvetili tudi vprašanjem njenega onesnaževanja, pretirane izrabe oziroma ohranjanja in zaščite. Gostje so v času izmenjave nastanjeni v novogoriškem dijaškem domu. Tam so potekale tudi različne delavnice, na katerih so učenci, razdeljeni v mešane skupine, poglabljali svoje znanje o vodi. Pripravili so tudi gledališko delavnico in “flash mob”.

V okviru mednarodne izmenjave so obiskali Posočje, kjer so bili udeleženci iz tujine navdušeni nad reko Sočo, ogledali so si Postojnsko jamo in šli na morje. Med bivanjem v Novi Gorici so obiskali še Muzej na meji na železniški postaji, kjer so se seznanili z zgodovino in posebnostjo mesta, ki je zraslo ob meji. Na podlagi dobro organizirane in izvedene izmenjave si v prihodnosti želijo podobne izmenjave na kakšno eko temo tudi v tujini, tako da bi učenci Osnovne šole Šempas lahko obiskali in spoznavali nove kraje in pokrajine ter njihove posebnosti.


Najbolj brano