Katere vrste rib so priporočljive za nosečnice
Zdravje
30. 03. 2016, 14.50
, posodobljeno: 02. 11. 2017, 14.31
Katere vrste rib je najbolj priporočljivo uživati v času nosečnosti in v kolikšni meri, so na univerzi v Messini na Siciliji preverili v raziskavi, v kateri je sodelovalo 114 nosečnic.
Sardele je med nosečnostjo priporočljivo uživati, kažejo
izsledki raziskave, ki so jo opravili na univerzi v Messini. Foto: /
Izsledke študije, ki so jih objavili v reviji Women and Birth in ki jih povzema časnik Corierre della Sera, so pokazali, da je v času nosečnosti najbolj priporočljivo uživati inčune, sardele in skuše.
Majhna plava riba je namreč bogata z maščobami, ki spodbujajo rast zarodka. Ribe je v času nosečnosti po mnenju raziskovalcev priporočljivo uživati tri- do štirikrat tedensko. Obenem svetujejo manjši vnos velikih rib, kot sta tun in mečarica.
V raziskavi so ugotovili pozitivno povezavo med uživanjem inčunov in skuš ter obsegom lobanje pri novorojenčku. Uživanje plave ribe zmanjšuje tveganje za razvoj protiščitničnih protiteles, tveganje pa se poveča pri izključnem ali prevladujočem prehranjevanju z mečarico. Zaradi tega priporočajo majhne plave ribe, saj se s tem zmanjša izpostavljenost akumulaciji onesnaževalcem, povezanih z večjimi predatorji, izsledke raziskave povzema Corierre della Sera.
Spletno uredništvo