Kaninu se mudi!

Zdaj je vrag odnesel šalo, treba se bo odločiti, kako s Kaninom naprej. Če država ne bo pomagala, Občina Bovec ne bo več zalagala za vzdrževanje oldtimerskih naprav s počasno gondolo, ki je zelo občutljiva na veter. Smučišče, kakršno je zdaj, ni konkurenčno in ni zanimivo za sodobne smučarje. To pa pomeni, da bi Kanin prihodnje leto zaprl vrata pozimi in poleti.

Še je nekaj manevrskega prostora za usklajevanje zakona o Kaninu, se pa že zelo mudi. Država bi do konca leta morala dati signal, ali bo zagrizla v celovito obnovo z gradnjo nove gondolske žičnice ali ne, kar bi po okvirnih izračunih stalo okoli 55 milijonov evrov, po deset v prihodnjih petih letih.

Zdaj je vrag odnesel šalo, treba se bo odločiti, kako naprej. Če država ne bo pomagal, občina ne bo več zalagala. To pa pomeni, da bi Kanin zaprl vrata pozimi in poleti.

Ministrstva na čelu z gospodarskim in infrastrukturnim, pod katerega spadajo žičnice, se usklajujejo. Prihodnji teden je napovedan sestanek tudi s predstavniki Občine Bovec z upanjem, da bo zakon šel naprej v proceduro na vlado in v državni zbor. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo z zakonom, pa bo kaninsko smučišče to zimsko sezono zagotovo delovalo. Ker najbrž ne bo junaka, ki bi 1. januarja, ko mu preteče obratovalno dovoljenje, sezono kar prekinil in ne bi dal dovoljenja še za bore tri mesece. Sistem je pregledan, težav ne opažajo, Poma bo poročilo posredovala v kratkem.

Gondolska žičnica je stara 50 let. Prizadevanja za novo trajajo najmanj deset let. V igri so bili različni projektanti in investitorji, na koncu se je izkazalo, da druge izbire ni, kot da poseže država. Zasebnih investitorjev, ki bi zagrizli v tako obsežen zalogaj, ni. Lastnica žičniških naprav Občina Bovec je kljub skromnemu proračunu stalno zagotavljala denar za vzdrževalna dela, ob večji rekonstrukciji po nesreči leta 2013 je s petimi milijoni pomagala tudi država.

Bovški župan Valter Mlekuž opozarja, da je nujna lokalna enotnost, ker ostala smučišča tudi želijo denar. Veliko je dvomljivcev, ki so pozabili, kaj se je zgodilo po letu 2013. Takrat se je Bovec zavil v razvojno temo. Po obnovi leta 2016 je zasvetila luč, začeli so prihajati investitorji z upanjem na novo gondolo in sodobni celoletni gorski turistični kaninski center.

Vsi trepetajo, med njimi italijanska Sella Nevea, v katero je Promotur veliko vlagal, konkurenčna pa je lahko zgolj skupaj s sončnim in razglednim slovenskim smučiščem in skupnimi 50 kilometri prog. Če kdo razmišlja, da bi Kanin kar prodali Italijanom, se ne zaveda političnih posledic in priznavanja, da smo nesposobni.

Argumentov za smučišče ne manjka, Upati je, da jih bo država upoštevala.


Preberite še


Najbolj brano