Alenka Gotar ostro nad vodstvo RTV: “To je klofuta vsem glasbenikom Slovenije”

Programska svetnica RTVS in članica SDS Alenka Gotar se je včeraj v svojem zapisu na Facebooku ostro odzvala na način izbora letošnjega predstavnika Slovenije na Evroviziji in vodstvo pozvala k odstopu.

Alenka Gotar je med drugim tudi podpisala pobudo za predčasno 
razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Foto: Profimedia
Alenka Gotar je med drugim tudi podpisala pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Novica, da predizbora za Pesem Evrovizije ne bo, je že dvignila veliko prahu. Nekdanja predstavnica Slovenije na Evroviziji Alenka Gotar je na svojem Facebook profilu zapisala naslednje: “Ne bo festivala EMA 2023. Lepo so sprejeli odločitev, da pošljejo interno izbranega izvajalca. Ki je sicer ok in jim v resnici zelo privoščim... Ampak... To je klofuta vsem glasbenikom Slovenije, ki so že šli v studie in snemali pesmi, pa se ne bodo mogli enakopravno predstaviti s svojo glasbo Sloveniji in imeti možnost, da se pošteno izbere predstavnika,” je ogorčeno zapisala.

Graha Whatmough, Urbanijo in druščino pozvala k odstopu

Dotaknila se je tudi programsko produkcijskega načrta za leto 2023, v katerem naj bi bil prostor tudi za predizbor EMA 2023. “Zdaj je ne bo. Torej to pomeni, da nas je vodstvo RTV Slovenija zavajalo. Bodo pa za ta denar delali negledljive oddaje tipa Sobotno popoldne, pa Pirkovič in Petrovčič na 100 in 1 način, vsako nedeljo bo prenos maš, medtem ko lahko slovenski glasbeniki sedijo doma in igrajo sami sebi," je poudarila Alenka Gotar, ki je leta 2007 s pesmijo Cvet z juga zmagala na Emi, na Evroviziji, ki je bila v Helsinkih, pa je osvojila 15. mesto. Svoj zapis pa je sklenila z neposrednim pozivom vodstva k odstopu. “Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija, Gregorčič itd. Dajte Sloveniji narediti uslugo in odstopite," je zapisala.

“Projekt EMA bo potekal pretežno na spletu, izbor zmagovalne pesmi bo potekal preko spleta doma in tujini, vanj pa bo vključena tudi strokovna žirija. Na ta način bomo zmagovalno pesem/izvajalca že prej promovirali v tujini, prihranjena sredstva pa bodo deloma usmerjena v pravočasne in kakovostne priprave za nastop na Pesmi Evrovizije, deloma pa v redno produkcijo sobotnih prime time oddaj,” piše v programsko-produkcijskem načrtu RTVS za leto 2023.

Velika zaušnica slovenskim glasbenikom

Za časnik Večer pa je pojasnila, da je tovrstni način izbora velika zaušnica slovenskim glasbenikom “To niso majhni stroški. To je od 300 ali 500 evrov do 3000 evrov in več stroškov za eno samo skladbo. Naredili so si stroške, še posebej v tem postkoronskem času in bi bilo prav, da bi se lahko slovenski glasbeniki nekje predstavili. Za to gre in nič drugega.”


Najbolj brano