Navadni mali zvonček Nova Gorica v Angliji prodajajo kar za 120 funtov

Slovenski zvončki zahvaljujoč tudi trudu zaposlenih v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani danes rastejo marsikje po Evropi, za nekatere izmed njih, na primer, za sorto, ki so jo odkrili na Goriškem, pa je treba odšteti tudi po 120 funtov na sadiko.

Na spletni strani referenčne angleške vrtnarije Edulis goriški 
zvonček dosega najvišjo ceno med zvončki, to je 120 funtov za 
sadiko.
Na spletni strani referenčne angleške vrtnarije Edulis goriški zvonček dosega najvišjo ceno med zvončki, to je 120 funtov za sadiko. 

LJUBLJANA, LONDON > “Po več kot desetih letih od prve prodaje naših zvončkov na svetovnem trgu ti še vedno ohranjajo visoke cene. Ravno te dni smo ponovno začeli s spletno prodajo, ki jo lahko spremljate na angleški različici naše spletne strani. Vsako leto že s koncem januarja prejemamo elektronska sporočila z vprašanji, kdaj bomo začeli s prodajo naših zvončkov. Tudi letos ni bilo nič drugače. Še bolj pa smo bili presenečeni, ko smo pobrskali po spletu in naše sorte našli v prodajnem asortimaju tujih gojiteljskih hiš,” je povedal vodja ljubljanskega botaničnega vrta Jože Bavcon.

Goriška sorta dosega najvišjo ceno

Ena izmed takih je, kot pravi, vrtnarija Edulis iz Anglije, ki je specializirana prav za čebulnice in na razstavah v Angliji dobiva visoke nagrade za svoje hortikulturne produkte. “Vsako leto, preden začnemo s prodajo, namreč malo pobrskamo po spletu, da vidimo, kolikšne so cene navadnega malega zvončka. Kljub temu naših cene ne znižujemo, ampak vsa leta ohranjamo iste, torej dokaj visoke. Prav naša sorta Galanthus nivalis Nova Gorica v omenjeni vrtnariji pa dosega najvišjo ceno,” je poudaril Bavcon. Za sadiko je treba odšteti kar 120 funtov. Prvi primerek tega zvončka so našli na Goriškem in so ga zato poimenovali po mestu Nova Gorica.

Z navadnimi zvončki se ukvarjajo že več kot 20 let

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani se z navadnimi malimi zvončki raziskovalno ukvarjajo sicer že od leta 2000. Dejansko še dlje, a od takrat obstaja raziskovalna zbirka, ki danes šteje že več kot 8500 različnih zvončkov, ki so bili nabrani v različnih delih Slovenije. Že leta 2004 je poster z njihovimi različicami zvončkov pristal med najboljšimi na svetovnem kongresu botaničnih vrtov v Barceloni. Temu je leta 2008 sledila knjiga o zvončkih, v kateri je opisanih več kot 50 novih sort iz Slovenije. Leta 2011 so jih povabili na predavanje v Belgijo, leta 2012 pa na največjo prireditev Galanthus Gala v Anglijo in kasneje še na Irsko. Leta 2013 pa je sledilo priznanje Kraljevega združenja za čebulnice na Nizozemskem za vse v prvi knjigi opisane sorte rodu Galanthus. Leta 2019 pa so bile vse nove sorte, ki so bile še dodatno opisane v knjigi iz leta 2014, uvrščene in tudi ilustrirane v novi knjigi Brede Cox. V njej je opisanih 2500 sort iz rodu Galanthus, med katerimi so tudi številne slovenske.


Najbolj brano