Ministrici Ajanović Hovnik afere ne pridejo do živega

Afera s poletom in bivanjem v New Yorku ter očitki, da so se z javnim razpisom za nevladne organizacije okoristili ljudje, ki so ji blizu, ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik ne pridejo do živega. Včeraj je stopila pred kamere in povedala: “Kot ministrica imam popolnoma čisto vest.” Medtem ko še naprej uživa zaupanje predsednika vlade, pa njena ministrska kolega Irena Šinko in Uroš Brežan danes že nista več sodelovala na redni vladni seji.

Sanja Ajanović Hovnik poudarja, da je razpis vodila razpisna 
komisija in da ona kot ministrica ni odločala o ničemer.   Foto: STA
Sanja Ajanović Hovnik poudarja, da je razpis vodila razpisna komisija in da ona kot ministrica ni odločala o ničemer.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu za javno upravo so v povezavi z očitki, da je skupina uslužbenk na čelu z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik v New York potovala brez prave potrebe in preveč razkošno, pregledali, kako je potekal nakup letalskih vozovnic.

Afera New York bo prinesla - več reda

Odkrili so nepravilnosti pri nakupu vozovnice za ministrico, zaradi česar agenciji, ki je prodala vstopnice, grozi tožba, je povzela ministrica. V izogib tveganjem v bodoče, je napovedala, da bodo vladi predlagali spremembo sistema nakupovanja vozovnic.

Vlada naročila zmanjšanje stroškov za službena potovanja

Odmevno službeno potovanje predstavnic ministrstva za javno upravo v New York bo imelo posledice za celotno državno upravo. Vlada je namreč včeraj sklenila, da naj ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z ministrstvom za finance do konca leta pripravi načrt za zmanjšanje materialnih stroškov službenih potovanj za najmanj 15 odstotkov, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

S to napovedjo je ministrica Ajanović Hovnik, ki je včeraj stopila pred množico mikrofonov, opravila s to temo in prešla na drugo, pri kateri pa sploh ne vidi nobene nepravilnost. Pravi, da ni imela nič z razpisom, na katerem je znatno vsoto dobila organizacija njene nekdanje poslovne partnerice, z nekaterimi ostalimi prijavitelji na razpis pa je sodelovalo podjetje njene mame.

Trdi, da je kot ministrica po dolžnosti podpisovala razpisne dokumente, da bi se razčistili vsi dvomi in očitki, ki so prišli v javnost, pa je zdaj podala samoprijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije in naročila več revizij. “Čutim se dolžno, da umaknem sum dvoma s tega razpisa,” je pojasnila.

Sanja Ajanović Hovnik

ministrica za javno upravo

“V tem trenutku še vedno uživam zaupanje predsednika vlade. V tem trenutku je zadovoljen s predstavljenimi odgovori.”

S predsednikom vlade Robertom Golobom je Ajanović Hovnik nazadnje govorila v torek: “V tem trenutku še vedno uživam zaupanje predsednika vlade. V tem trenutku je zadovoljen s predstavljenimi odgovori.” Na očitke iz interpelacije, ki jo je napovedala SDS, bo odgovorila, ko jih bo videla, koalicijskim partnerjem pa bo svojo plat zgodbe pojasnila takoj, ko bo možno.

Usodne naj bi bile tudi nutrije

Medtem ko ministrica za javno upravo ostaja, pa se z vlade že umikata ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in minister za naravne vire Uroš Brežan. Danes nista sodelovala na redni seji vlade. Šinkova, ki je vladno sejo zapustila pred njenim začetkom in se je ob odhodu z vladne stavbe ustavila tudi pred novinarji, pa tega ne bo storila. Za ministrico se ni silila, ampak je bila zaprošena za prevzem položaja, zato je po njenem prav, da jo DZ tudi razreši. Golobove odločitve ni pričakovala, saj da je delovala pošteno, korektno in strokovno.

Bratuškova in Šarec namesto Brežana in Šinkove

Premier Robert Golob je danes v DZ že poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja pa Marjan Šarec.

Golob je po njenih besedah ni seznanil z razlogi, zakaj je izgubil zaupanje vanjo. Neuradno naj bi tej premierjevi odločitvi botrovalo neučinkovito obveščanje javnosti o kontaminiranosti uvoženih breskev in sliv z nedovoljenimi fitofarmacevtskimi sredstvi, pa tudi razhajanje med njim in ministrico glede odlova nutrij in vsebine zakona o zaščiti živali. Brežana naj bi odneslo predvsem premalo zavzeto odzivanje ob katastrofalnih avgustovskih poplavah.

Koalicijski partnerji niso vznemirjeni

Golob je koalicijski partnerici o odhodu dveh ministrov iz kvote stranke Gibanje Svoboda obvestil na sestanku pred vladno sejo. V SD in Levici so to vzeli na znanje, saj da gre za interne odločitve stranke, iz katere ministra prihajata. Glede dogajanja okoli Sanje Ajanović Hovnik pa od ministrice pričakujejo pojasnila. “Če nas bo prepričala, bo uživala našo podporo,” je napovedala predsednica SD Tanja Fajon.

Matej Tašner Vatovec, ki prav tako pričakuje prepričljiva pojasnila ministrice za javno upravo, zaradi vseh kadrovskih sprememb v največji koalicijski partnerici ni vznemirjen. “Mislim, da ne gre za nobene večje pretrese, pač predsednik se je pogovoril z ministroma Brežanom in Šinko. Glede na to, da prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, so se odločili, da se bodo razšli, nima pa to nobenih učinkov na ostale.”

SDS je svoje o ministrici Ajanović Hovnik povedala z napovedjo interpelacije. Tudi v NSi so včeraj sporočili, da bodo podprli napovedane razrešitve ministrov Golobove vlade. Ob tem pa tudi opozorili, da le kadrovske menjave ne bodo prinesle sprememb, če vlada ne bo bistveno spremenila svojih politik. Očitajo ji predvsem davčno obremenjevanje gospodarstva in neučinkovito sanacijo po poplavah.


Najbolj brano