Janša brez vprašanj, Zavec pa komaj kaj več kot “dober dan”

Kako aktivni, prisotni in tudi kako zgovorni so poslanci v DZ? Koalicijski se dosledno udeležujejo glasovanj, nimajo pa zelo veliko poslanskih pobud in vprašanj. Novinci govorijo manj kot prekaljeni stari mački. Rekordno molčečnost beleži poslanec z 72 izgovorjenimi besedami.

Med posameznimi poslanci je najvišjo navzočnost zabeležil poslanec Svobode Robert Janev, ki se je udeležil prav vseh glasovanj.  Foto: Bor Slana
Med posameznimi poslanci je najvišjo navzočnost zabeležil poslanec Svobode Robert Janev, ki se je udeležil prav vseh glasovanj.  Foto: Bor Slana

LJUBLJANA > Običajno se koalicijski poslanci dosledno udeležujejo glasovanj, saj morajo zagotoviti podporo zakonom, ki jih večinoma predlaga vlada. Podatki spletne strani Parlameter kažejo, da izolski poslanec Svobode Robi Janev ni izpustil nobenega glasovanja, njegove primorske strankarske kolegice pa komaj kakšno.

Janev na vseh glasovanjih, Vrtovec komaj na polovici

Koprčan Matej Tašner Vatovec, vodja poslanske skupine Levica, beleži 97-odstotno prisotnost na glasovanjih, podpredsednica DZ in piranska poslanka SD Meira Hot pa 95-odstotno.

Prisotnost poslancev opozicije je na glasovanjih nekoliko nižja. Bovški poslanec SDS Danijel Krivec, ki je tudi podpredsednik DZ, se je v tem mandatu udeležil 85 odstotkov glasovanj, njegova poslanska kolega Postojnčan Zvone Černač in ajdovska poslanka Eva Irgl pa 78 oziroma 70 odstotkov. Najmanjkrat med vsemi poslanci pa je bil na glasovanjih prisoten ajdovski poslanec NSi Jernej Vrtovec. Z 52-odstotno prisotnostjo si deli zadnje mesto z Anžetom Logarjem, ki je v času kandidiranja za predsednika države poslansko delo dal nekoliko na stran.

Za poslance koalicije naj bi veljalo, da imajo bolj neposreden dostop do ministrov in vladnih predstavnikov, zaradi tega naj bi jim na sejah redkeje zastavljali poslanska vprašanja in pobude. Orodja, ki je najbolj priročno za to, da poslanec spravi na dnevni red tudi kakšno temo iz okolja, kjer je bil izvoljen, se je vseeno s pridom posluževala Meira Hot, ki se je na predstavnike vlade obrnila s 60 vprašanji in pobudami. Matej Tašner Vatovec jih je zastavil 14, koprska poslanka Svobode Tamara Kozlovič 12, Robi Janev deset. Slabšo statistiko imajo poslanci Svobode iz okrajev Koper II, Sežana in Postojna: Mateja Čalušić je dala pet vprašanj in pobud, Andreja Živic tri, Aleksander Prosen Kralj pa dve.

A tudi v opoziciji, za katero so vprašanja in pobude edina pot, da pride do odgovorov vlade, niso vsi zelo radovedni; Jernej Vrtovec je v tem poslanskem mandatu vprašanje zastavil le dvakrat. Primorski poslanci SDS so bili veliko bolj dejavni: Eva Irgl je odgovore na svoja vprašanja terjala 54-krat, Zvone Černač je podal 32 vprašanj in pobud, Danijel Krivec pa 15. Tudi rekorderka po številu vprašanj in pobud prihaja iz SDS. Anja Bah Žibert je vlado s svojimi vprašanji in pobudami izzvala kar 190-krat.

Kordiš največ govori, Zavec pa je skupaj spravil 72 besed

Parlameter meri tudi zgovornost poslancev. Največ besed je v tem mandatu izrekel Miha Kordiš iz Levice, več kot 313.000. Primorski poslanec Zvone Černač je po gostobesednosti na tretjem mestu med vsemi poslanci, najmanj, komaj 72 besed pa je v več kot letu dni na funkciji javno izustil nekdanji boksar Dejan Zavec, izvoljen na listi Svobode. Vseeno se je Zavec dosledno udeleževal glasovanj v DZ (96-odstotna prisotnost).

Zavca najdemo tudi v skupini sedmih poslancev, ki doslej še niso zastavili poslanskega vprašanja ali vladi dali kakšne pobude. Poleg petih poslancev Svobode sta na tem seznamu še poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža in prvak SDS Janez Janša. Slednji precej manjka tudi na glasovanjih; njegova prisotnost je 64-odstotna.


Najbolj brano