Cerkljani so utrujeni, a hvaležni gasilcem

Zaradi odstranjevanja podrtega drevja je bila dopoldne zaprta državna cesta med Želinom in Cerknim. Zaprta ostaja cesta proti Novakom. Odkrilo je ostrešja 27 hiš in poškodovalo večino infrastrukture. Popoldne je večina vasi dobila elektriko, a se je znova razbesnelo neurje. Ljudje so hvaležni gasilcem, ki jim pomagajo na vseh koncih in krajih.

Ljudje so sami poprijeli za čiščenje hudournikov, čeprav bi to delo 
morala opraviti občina. Foto: Saša Dragoš
Ljudje so sami poprijeli za čiščenje hudournikov, čeprav bi to delo morala opraviti občina. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Vetrolom, ki je v torek popoldne po vsej Cerkljanski kot za šalo ruval drevesa, je največjo škodo ponovno naredil na državni cesti iz Cerknega proti Novakom. Ta ostaja zaprta. Za ves promet pa so odprli cesto med Želinom in Cerknim. Ljudje, ki so hiteli s sanacijami, tudi zatrpanih hudournikov, so za pomoč neizmerno hvaležni gasilcem. Z njihovo in medsosedsko pomočjo so prekrili večino 0d 27 delno ali povsem odnešenih strešnikov s streh.

“Ničesar nimamo: ne optike, ne interneta, ne elektrike ... Količine podrtega drevja so ogromne,” je na občini povedalaKatja Lapajne.

Najslabše jo je ponovno odnesla cesta med Cerknim in Novaki, saj so nanjo padle ogromne količine drevja. Le malo manj po vsem zahodnem delu občine. “Ker je tudi na delno že očiščeno pot do Partizanske bolnice Franja podrlo veliko dreves, danes v Franjo zaradi varnosti nismo mogli. Ne vemo, kakšne so razmere v njej,” je povedala vodja cerkljanskega muzeja Milojka Magajne.

“Včeraj je bilo na terenu sto, sedaj pa 75 gasilcev iz vseh devetih društev v občini. Odstranjujejo drevje s cest in pomagajo pri prekrivanju 27 prizadetih hiš. Najbolj prizadete vasi ob Novakih so Šebrelje, Plužnje in Želin,” je povedal vodja intervencije gasilske zveze Cerkno Sašo Tušar.

“Ne vem, kaj bi brez gasilcev. Najlepša jim hvala. Takoj, ko nam je odneslo strešnike in je podrto drevje zatrpalo vse dovoze, so nam priskočili na pomoč. Poglejte, kako nam je zasulo vodohran,” je SilvaPavlin pokazala na nevarno, s podrtim drevjem povsem zatrpano strmino.

S pomočjo sorodnikov so v strahu pred ponovnim neurjem Ipavčevi čistili povsem zatrpan hudournik. “Vemo, da to ni naše delo. Pred več meseci sem prosila pristojne na Občini, naj ga očistijo pred katastrofo. Hišo nam je enkrat že zasulo. Odgovorili so mi, da se zavedajo nujnosti čiščenja, a da za to nimajo denarja. Sedaj so vsi zadrževalniki zatrpani s kamenjem in skalami, ki bodo ob naslednjem neurju lahko zasule ne le našo hišo pač pa tudi državno cesto,” je bila nad neodzivnostjo občine razočarana Jožica Ipavec. Zahvalam gasilcem so se pridruževali vsi ljudje, ko so v strahu pred ponovnim neurjem pred vrata hiš nameščali vreče s kamenjem.


Najbolj brano