Kučan zanikal spor z Golobom, Janša o spopadu dveh vizij

Po odločitvi volilcev, katera dva kandidata naj se v drugem krogu potegujeta za petletni predsedniški mandat, so se danes vrstile analize rezultatov in napovedi izidov drugega kroga. Tako preprosto, da bi kar sešteli odstotke izpadlih kandidatov in jih pripisali Nataši Pirc Musar ali Anžetu Logarju, ne bo šlo.

Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta si po prvem krogu segla v 
roko.  Foto: Daniel Novakovic
Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta si po prvem krogu segla v roko.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > V drugem krogu vedno pride do mobilizacije leve sredine, je v postvolilni analizi za časnik Večer povedal direktor Valicona Andraž Zorko. Drugo uvrščena v prvem krogu Nataša Pirc Musar ima poleg volilcev, ki so jo že podprli, na zalogi še enkrat toliko glasov izpadlih kandidatov leve sredine, poleg teh pa še taktične volilce, ki bodo v drugem krogu verjetno prišli na volišče, ker ima stranka SDS v volilnem telesu “največjo stopnjo zavračanja”. Zaradi tega Zorko v drugem krogu napoveduje tesno zmago Nataše Pirc Musar.

SD in GS nimata več zadržkov, kaj pa volilci?

Luka Lisjak Gabrijelčič je medtem v svoji kolumni za Delo ocenil, da nas v drugem krogu mogoče čaka presenečenje. Medtem ko lahko Anže Logar računa na glasove Janeza Ciglerja Kralja, “bo Nataša Pirc Musar le s težavo premagala zadržke, ki jo do nje imajo številni Brglezovi, kaj šele Kordiševi volivci”. Lisjak Gabrijelčič tako meni kljub že izraženi podpori, ki sta jo Pirc Musarjevi izrekli stranki Gibanje Svoboda in SD.

Janez Janša

predsednik SDS

“Če bo šlo za spopad dveh vrednot, bodo to na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi strani pa vrednote davčnih oaz.”

V nedeljo zvečer sta predsednika obeh strank, ki sta v prvem krogu podpirali Milana Brgleza in z izpostavljanjem njenega premoženja postavljali pod vprašaj integriteto Nataše Pirc Musar, že povedali, da je cilj zmaga levosredinskega kandidata, ne glede na to, kdo bo to. Robert Golob je med drugim dejal: “Danes že vemo, koga ne bomo podprli. Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo. To bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi.”

Po prvem krogu volitev so izpuhtela tudi dozdevna nesoglasja med Robertom Golobom in Milanom Kučanom, ki je javno podprl Natašo Pirc Musar. Kučan, ki je v nedeljo zvečer obiskal štab kandidatke v Ruski dači, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volilci prepoznali doslednost njenih stališč. Prepričala jih je, da za svojimi stališči in vrednotami tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati, je menil.

Robert Golob

predsednik GS

“Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo.”

Janša komentiral izid

Zanikal je, da bi imel z Golobom kakršenkoli spor, povezan s podporo kandidatom te stranke. Tudi rezultatov prvega kroga volitev Kučan ne razume kot poraza vladajoče koalicije. Po njegovem je bilo dobro, da so se dogovorili za skupnega kandidata.

Rezultate prvega kroga volitev je danes prvič komentiral prvak SDS Janez Janša, ki je sicer v nedeljo prišel v štab Anžeta Logarja, vendar ni stopil pred mikrofone. Janša upa, da bo pred drugim krogom prihajalo do tekmovanja med vizijama kandidatov o prihodnosti Slovenije. Če bo prišlo do spopada vrednot, kot je napovedala Nataša Pirc Musar, bodo na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi strani pa vrednote davčnih oaz, je dodal.

Janša je izpostavil, da Logar kandidira s podporo, ki je širša od SDS, in da je tudi v prvem krogu dobil več glasov volilcev, kot jih je aprila dobila SDS na državnozborskih volitvah. Dejal je še, da na parlamentarnih volitvah stranke tekmujejo s svojimi programi, na predsedniških volitvah pa je izvoljeni kandidat predsednik vseh in nima opozicije.


Najbolj brano