Sodobno umetnost širijo med ljudi

Širiti sodobno umetnost v majhnem kraju je poseben izziv, ki pivški Hiši kulture za zdaj dobro uspeva. Danes odpirajo prvo v nizu osmih mesečnih razstav, ki jih bodo spremljale likovne delavnice za otroke in odrasle, na dober odziv pa je naletel tudi nov projekt Poslikana Pivka.

V Hiši kulture pripravljajo pester program, s katerim želijo 
sodobno umetnost približati ljudem.  Foto: Simon Avsec
V Hiši kulture pripravljajo pester program, s katerim želijo sodobno umetnost približati ljudem.  Foto: Simon Avsec

PIVKA > Izobraževalni program, ki so ga v Hiši kulture vpeljali v začetku leta, se je izkazal kot zelo dobrodošel. “Še posebej v tako majhnem kraju kot je Pivka, kjer ljudje večinoma ne razumejo sodobne umetnosti. Z delavnicami in javnimi vodenji jih želimo povabiti v galerijo in jim približati vsebine razstav, saj se bodo le tako k nam tudi vračali,” pojasnjuje vodja izobraževalnega programa Mateja Premrl, ki je ekipo pivške Hiše kulture okrepila v začetku letošnjega leta.

Na dveh brezplačnih delavnicah mesečno, otroški in družinski, obiskovalci ustvarjajo na temo aktualne razstave in spoznavajo različne likovne tehnike s poudarkom na grafiki. Prav grafični atelje, specializiran za tehnike visokega tiska in sitotiska, je namreč velika prednost in posebnost pivške galerije. Delavnice so se dobro prijele, odzvale pa so se tudi že nekatere šole in vrtci, ki so jih povabili k sodelovanju.

V Hišo kulture prihaja Boris Beja

V pivški Hiši kulture danes ob 19. uri odpirajo razstavo, na kateri se s prostorsko instalacijo Ko ima mlade, jih ima sto predstavlja akademski kipar Boris Beja (1986). Izhodišče instalacije, s katero Beja prostorsko “ubeseduje” in prepleta odnose med osebno izkušnjo, intimnimi občutji in (aktualnimi) družbenimi fenomeni, je grafika Franca Miheliča (1907–1998) Mrtvi kurent iz leta 1953.

Speči umetnik že krasi Pivko

Kot poudarja programska vodja galerije Mojca Grmek, si želijo, da bi bila galerija še bolj povezana z lokalnim okoljem in prebivalci. K temu bo gotovo pripomogel tudi nov večletni projekt javnih poslikav Poslikana Pivka, s katerim so začeli letos. Prva poslikava s podobo spečega misleca, ki odpira problematiko sodobnega umetnika na periferiji in je delo akademskega slikarja Leona Zuodarja, sicer tudi vodje hišnega grafičnega ateljeja, pa že krasi dvorišče za Hišo kulture. V načrtu so še trije murali.

“Javna poslikava je vedno tudi komunikacija z družbo. Gre za nekakšen laboratorij raziskovanja odnosov med umetnostjo in družbo, ki je še posebej dobrodošel v majhnem mestu kot je Pivka, ki doslej še ni imela nobene take poslikave. Tudi domačini so za zdaj navdušeni in so to dobro sprejeli,” pravi Mojca Grmek, ki je prepričana, da bo poslikana Pivka tudi za obiskovalce bolj privlačna.

Mojca Grmek

programska vodja Hiše kulture

“Javna poslikava je vedno tudi komunikacija z družbo. Gre za nekakšen laboratorij raziskovanja odnosov med umetnostjo in družbo, ki je še posebej dobrodošel v majhnem mestu kot je Pivka, ki doslej še ni imela nobene take poslikave.”

Po Srečku Kosovelu prihaja Dragotin Kette

Nadaljevali bodo tudi s štiriletnim projektom grafičnih delavnic na temo Poezija v grafiki, ki so ga zagnali lani in je posvečen znanim pesnikom iz regije. Po Srečku Kosovelu se bodo prihodnje leto posvetili Dragotinu Ketteju, leta 2024 ob 120. obletnici rojstva Maksi Samsi, nazadnje pa še Miroslavu Vilharju.

Danes pa že odpirajo vrata prvi od osmih razstav tekoče produkcije - prostorski instalaciji kiparja Borisa BejeKo ima mlade, jih ima sto.


Najbolj brano