NIJZ: najnovejše cepivo po evropskih smernicah le za poživitvena odmerka

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ je precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji zelo nizka. Je med najnižjimi v Evropi, tudi med starejšimi. NIJZ navaja, da že poteka kampanja za cepljenje proti nalezljivim boleznim, vključno s covidom-19, hkrati z akcijo ozaveščanja o preprečevanju širjenja virusa sars-cov-2.

Dosedanja priznana cepiva proti covidu-19 z wuhansko različico so 
primerna za osnovno cepljenje in poživitvena odmerka, nova 
cepiva, ki vsebujejo tudi zaščito proti  različici omikron, pa  
priporočajo  samo za poživitvena odmerka, ne pa tudi za osnovno 
cepljenje.    Foto: Leo Caharija
Dosedanja priznana cepiva proti covidu-19 z wuhansko različico so primerna za osnovno cepljenje in poživitvena odmerka, nova cepiva, ki vsebujejo tudi zaščito proti različici omikron, pa priporočajo samo za poživitvena odmerka, ne pa tudi za osnovno cepljenje.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > NIJZ priznava, da je v Sloveniji precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji zelo nizka glede na povprečje v državah v EU. Glede na naraščanje števila okuženih pa NIJZ predvideva, da bo okužb še več tudi zaradi začetka študijskega leta.

Nameravajo pripraviti nove akcije za krepitev odločanja za cepljenje? NIJZ odgovarja: “Kampanja za krepitev zanimanja za cepljenja proti nalezljivim boleznim oziroma cepljenju proti covidu-19 že poteka. Prizadevamo si tudi za čim hitrejšo izvedbo komunikacijske kampanje o pomenu spoštovanja strokovnih priporočil za preprečevanja širjenja virusa sars-cov-2.”

Med epidemijo so strokovnjaki omenjali cilj s pomočjo cepljenja in števila prebolelih doseči tako imenovano čredno imunost pred covidom-19. Je ta sploh možna, ko pa se virus sars-cov.2 hitro spreminja? NIJZ odgovarja, da je “kolektivna/čredna imunost možna, ko povzročitelj okužbe zaradi velikega deleža zaščitenih v populaciji nima možnosti za širjenje in so tako pred okužbo/boleznijo zavarovani vsi v populaciji. Odvisna je od nalezljivosti posamezne bolezni, v primeru covida-19 od nalezljivosti posamezne različice oziroma podrazličice. Ker pa niti cepljenje niti prebolela bolezen dolgotrajno ne ščitita proti okužbi z različico omikron, je težko oceniti, kolikšna bi morala biti precepljenost, da bi dosegli čredno imunost proti različici omikron. Poudarjamo pa, da cepiva izjemno dobro ščitijo proti težki obliki covida-19.”

Zakaj natančno je najnovejše cepivo stroka priporoča le za poživitveni odmerek? NIJZ poudarja, da je tudi to prilagojeno cepivo odobrila Evropska agencija za zdravila, in to le za poživitvene odmerke. “V študijah, ki so ocenjevale imunogenost prilagojenih cepiv v primerjavi s dotedanjimi, tako imenovanimi starimi cepivi, so bili udeleženci že osnovno cepljeni - torej so podatki na voljo le za poživitveno uporabo. Skladno s temi navodili poteka tudi cepljenje pri nas. To po potrebi vsakomur pojasnimo.” ja


Najbolj brano