Vse ima svoj vzrok, ceno in posledice

Še nikoli doslej našega zdravstvenega sistema ni zaznamoval takšen kaos glede čakalnih vrst in naročanja in še nikdar za odpravo anomalij in dodatno delo ni bilo na voljo toliko denarja - kar sto milijonov evrov letno. Še nikoli doslej tudi ni manjkalo toliko zdravnikov, zlasti za družinsko in urgentno medicino, pediatrov, ginekologov, zobozdravnikov ...

Kaos dodatno razgaljajo najnovejše analize v sklopu novih vladnih ukrepov za stabilizacijo zdravstva, ki jih je objavila ekipa zdravstvenega ministrstva. Ob pregledu čakalnih seznamov so odkrili kar 2300 ljudi, ki se na seznamih podvajajo, nanje ne sodijo in ne obstajajo, 1500 pa je že umrlih! Ob tem ekipa ocenjuje, da je takšnih primerov še vsaj trikrat toliko! Nimajo natančnega podatka, koliko bolnikov res čaka in potrebuje zdravljenje. Ocenjujejo, da približno 711.000.

Plačilo mora biti vsaj takšno, kakršno zdravnik dobi za honorarno delo pri zasebniku ali koncesionarju, za kar ima najbrž tudi pogodbo. Zato bi moral biti “doma” znesek boljši.

Ob tem se zdrava pamet resno vpraša, kdo vse je v vseh teh letih soodgovoren za ta kaos, kdo vse ni opravil svojega dela, kdo vse je imel od ustvarjanja kaosa osebno korist, kdo in zakaj ni že takoj vzpostavil enotnega centralnega sistema naročanja s povezavo vseh izvajalcev. Kar, kot se ve, ni nobena znanost. A vse to težav ne bo rešilo. So pa zdaj domala vse oči uprte v zdravstvenega ministra in vlado, ki sta se tega, kot kaže, resno lotila in za to namenila veliko dodatnega denarja.

Vprašanje pa je, ali bodo zaposleni, zdravstveni delavci tvorno sodelovali. Ker jih je premalo in se tega dobro zavedajo, se ne bodo pustili privabiti k delu za vsako ceno. Še zlasti ne, če bo znesek skromen. Plačilo mora biti vsaj takšno, kakršno ista oseba že dobi za honorarno delo pri zasebniku in koncesionarju, s katerima ima najbrž tudi sklenjeno podjemno pogodbo. Ki bi jo morala zaradi honorarnega dela v matični ustanovi odpovedati. A le če bo “doma” honorar malce boljši.

Koliko bodo zdravniki in sestre dodatno plačani, minister ne navaja. To naj bi določali sveti zavodov, ki bi se morali zavedati, da se vse začne in konča pri denarju - da vsak dela za denar. Če bodo, v soglasju z ministrom, ponudili manj kot zasebnik, lahko to sesuje vse dobre namene in ukrepe. Navsezadnje bi nato morali ta dodatni denar vendarle porazdeliti med koncesionarje in zasebnike, vrste pa se ne bi skrajšale tako hitro, kot načrtujejo. Kar bi spet škodilo bolnikom.

Če bi vse to ministri upoštevali že pred desetletjem, bi zdaj imeli urejen sistem z dobro izkoriščenimi javnimi prostori in opremo. Tudi tako imenovanih dvoživk, ki jih razviti svet ne pozna, ne bi imeli.


Preberite še


Najbolj brano