V Orehek vabijo 6. Knoblovi dnevi

Pavla Knobla, prav tistega, ki je v naši prvi prosvetni pesniški zbirki zapisal tisto Od prdca, se v njegovem Orehku pri Postojni jutri in v soboto znova spominjajo s Knoblovimi dnevi.

Pandemenco bosta v soboto širila  Boris Kobal in Boris Devetak.  Foto: Studio Burja
Pandemenco bosta v soboto širila Boris Kobal in Boris Devetak.  Foto: Studio Burja

V Orehku pri Postojni leta 1765 rojen Pavel Knobl, avtor prve samostojne tiskane posvetne pesniške zbirke na Slovenskem Štiri pare kratkočasnih novih pesmi (1801), je bil dolgo zamolčan. Pa čeprav je Valentin Vodnik svoje Pesme za pokušino izdal šele pet let za njim. Knoblove pesmi je imenoval “bukve, polne drekanja”, ob Knoblovem stvarnem, “žmohtnem” jeziku pa je marsikateri literarni zgodovinar očitno zardeval.

Spomin na sovaščana ohranjajo v Orehku, kjer krajevna skupnost in športno kulturno društvo letos spet prirejata Knoblove dneve. Jutri bo v kulturnem domu ob 18. uri delavnica izdelave mil, ob 20. uri pa koncert Tinkare Kovač in Boštjana Pertinača. V soboto ob 18. uri bodo vas obiskali starodobniki Oldtimer kluba iz Postojne, ob 20. uri pa bo razsajala Pandemenca, avtorska komedija dveh Borisov - Kobala in Devetaka.


Najbolj brano