Na Srpenici odprli nov gasilski dom z večnamensko dvorano

Na Srpenici so včeraj uradno odprli nov gasilski dom z večnamensko dvorano, ki je v prvi vrsti namenjen tamkajšnjim gasilcem, pa tudi vsem krajanom. Nov objekt je zrasel na mestu nekdanje hale podjetja TKK, sredstva za 1,3 milijona vreden projekt je zagotovila Občina Bovec, za opremo in donacije pa so poskrbela tudi številna podjetja.

Primeren prostor za nov gasilski dom so prepoznali  v zapuščeni 
hali podjetja TKK v središču vasi. Foto: STA
Primeren prostor za nov gasilski dom so prepoznali v zapuščeni hali podjetja TKK v središču vasi. Foto: STA

SRPENICA > Na slovesnem dogodku ob odprtju je bilo večkrat poudarjeno, da nov dom ni velika pridobitev le za tamkajšnje gasilce, ampak za celoten kraj. Poleg primernih prostorov za gasilce namreč stavba vsebuje tudi večnamensko dvorano, fitnes, prostore za pisarne, kuhinjo in dve sejni sobi.

Potrebo po novih gasilskih prostorih so srpeniški gasilci prepoznali pred približno desetletjem zaradi modernizacije gasilstva in opreme ter posledične prostorske stiske. Primeren prostor za nov gasilski dom je bil prepoznan v zapuščeni hali podjetja TKK v središču vasi. Potem ko so od podjetja pridobili stavbno pravico, so pripravili idejno zasnovo in pridobili gradbeno dovoljenje ter leta 2019 začeli gradnjo. V lanskem poletju so se gasilci že lahko preselili v nove prostore.

Poslanec SDS Danijel Krivec, sicer domačin, ki je kot predsednik gradbenega odbora projekt izgradnje novega doma vodil, je poudaril predvsem funkcionalnost objekta. Gasilski dom je ločen od ostalih prostorov, ki jih lahko uporabljajo najrazličnejša društva in posamezniki.

Tudi bovški župan Valter Mlekuž je povedal, da se je pomen objekta in večnamenske dvorane pokazal že v zadnjih mesecih, ko v Bovcu gradijo športno dvorano, zato na Srpenico prihajajo tudi učenci iz bovške osnovne šole.

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu odprtja poudaril pomen slovenskega gasilstva. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da so v tem mandatu uspeli narediti pomemben napredek pri izboljševanju statusa prostovoljnih gasilcev, med drugim je izpostavil sprejetje zakona o gasilstvu in zakona o dohodnini, ki prostovoljnim gasilcem prinaša posebno gasilsko dohodninsko olajšavo.

Začetki gasilstva na Srpenici sicer segajo v leto 1899, ko je bila nabavljena prva gasilska oprema, devet let pozneje so prvi gasilci kupili prapor, ki je danes najstarejši v Posočju in tudi restavriran in razstavljen v eni izmed dvoran novega doma.


Najbolj brano