Za ene le izvrševanje zakona, za druge vračanje ovaduhov

V civilni iniciativi Glas ljudstva so napovedali, da bodo v nedeljo v cerkve poslali svoje opazovalce, da bi spremljali, ali duhovniki ljudi nagovarjajo, koga naj volijo. Tea Jarc, ki je to javno napovedala, pravi, da mora volilni molk veljati tudi za verske ustanove. Napoved je nekatere kristjane vznemirila in jih spomnila na ne tako davne čase, ko je bilo dogajanje v cerkvah pod budnim očesom Udbe.

Slovenski škofje so se tudi letos oglasili s splošnim pozivom, naj se 
kristjani udeležijo volitev. Slika je simbolna, nastala je na veliko 
noč v ljubljanski stolnici.   Foto: STA
Slovenski škofje so se tudi letos oglasili s splošnim pozivom, naj se kristjani udeležijo volitev. Slika je simbolna, nastala je na veliko noč v ljubljanski stolnici.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Opažamo nagovarjanje volilk in volilcev po cerkvah in zato opozarjamo, da bomo na volilno nedeljo poostrili nadzor nad kršitvami, da bomo imeli opazovalke in opazovalce v cerkvah,” je Tea Jarc iz civilne iniciative Glas ljudstva na prvi dan predčasnih volitev dejala v izjavi za medije.

Volilni molk je za vse

V civilni iniciativi, v katero se je povezalo več kot 100 civilnodružbenih organizacij in več tisoč posameznikov, dejavno pozivajo ljudi, naj se udeležijo volitev v državni zbor. A ob izjavi Tee Jarc so se na spletnih omrežjih vnele razprave, da si z nadzorovanjem po cerkvah dovolijo preveč in da gre za metode, ki se jih je nekoč posluževala Udba.

Tea Jarc

CI Glas ljudstva

“Ne gre za čisto nič več kot za izvrševanje zakona.”

“V času velikonočnih praznikov nas je veliko vernikov, ki so se udeležili maše, opozorilo, da se v cerkvah izvaja politična propaganda in da duhovniki dajejo jasna navodila, koga voliti. To samim vernikom ni bilo všeč, zato so se obrnili na Glas ljudstva,” je razlog, zakaj se bodo njihovi člani na volilno nedeljo pomešali med vernike, utemeljila Tea Jarc. Če bo v nedeljo, ko velja volilni molk, prišlo do nagovarjanja pri mašah, bodo to beležili in o tem obvestili inšpektorje.

Tea Jarc, ki je bila ves čas dejavna ne petkovih protestih, širša javnost pa si jo je zapomnila, ko je verbalno obračunala s predsednikom vlade Janezom Janšo na Kredarici, se očitkom, da bodo uporabili udbovske metode, smeji. “Janez Janša, SDS in njim podobni že dve leti strašijo, da gre pri vsem za neko teorijo zarote s strani Udbe,” pravi. “Ne gre za to, ampak za zakonodajo, ki je jasna. Če jim ni všeč, da obstaja zakonodaja o volitvah, zakonodaja o volilnem molku, se morajo vprašati, ali sploh spoštujejo pravni red in ustavo Republike Slovenije. Ne gre za čisto nič več kot za izvrševanje zakona.”

Božo Rustja

duhovnik Škofije Koper

“Zelo jih vabim. Primorski duhovniki se ne bojimo tega nadzora, ker smo vajeni totalitarnih sistemov.”

Primorski duhovniki se kontrole ne bojijo

Sredi aprila je novomeški škof Andrej Saje v imenu vseh slovenskih škofov na kristjane naslovil pismo s pozivom k udeležbi na volitvah. Udeleževanje volitev sodi “k resni in odgovorni skrbi za ta svet,” je zapisal. “Odločimo se po lastni presoji glede na naše vrednote in dosedanje izkušnje. Predstavnikov ljudstva ne moremo presojati zgolj po všečnih besedah in gestah, ampak je treba gledati predvsem na dejanja, s katerimi ljudje in institucije pokažejo širšo sliko.”

Škofje se na takšen način vedno obrnejo na vernike, je pojasnil tiskovni predstavnik Škofije Koper, duhovnik Božo Rustja. Pravi, da ne pozna duhovnika, ki bi dajal med mašo navodila ljudem, koga naj volijo, in meni, da je šla Tea Jarc s svojo izjavo predaleč.

Če bodo maše spremljali opazovalci, pa jim Rustja sporoča: “Zelo jih vabim. Primorski duhovniki se ne bojimo tega nadzora, ker smo vajeni totalitarnih sistemov.”

V minulem stoletju so bili pod nadzorom treh. “Fašisti so redno pošiljali svoje ovaduhe, izdajalce slovenskega naroda, v cerkve kontrolirat duhovnike. Dovolj je, da si gospa prebere delo partizanskega pisatelja Franceta Bevka Kaplan Martin Čedermac. Imam pričevanje profesorice Martine Oražem, kako so tudi nacisti redno kontrolirali duhovnike in imeli ovaduhe po cerkvah. Tretji, ki so kontrolirali, so bili komunisti, stalinisti. Tudi skozi svoje izkušnje ji lahko razložim, kako je to potekalo.”


Najbolj brano