V duhu časa: “Nobene boljše ni od naše policije, waa, waaaa!”

Jutrišnji novovalovski koncertni dogodek, naslovljen RI - LJ - New Wave Reunion, na katerem bodo v Kinu Šiška med drugim predstavili ponatis antologije Riječki novi val, izdane pri založbi Dallas Records, antologijo skupine Grad, knjigo Kri Braneta Bitenca ter vinilko Otroci Socializma, je minule dni že napovedal izid družbenokritične skladbe Policija (Naša pesem), priredbe Parafove Narodna pjesma (Policija), ki so jo s skupino JAO! zapeli številni gostje.

Tokac in  Boštjan Velkavrh sta tudi  zapela v skladbi Policija (Naša 
pesem) s skupino JAO!  Foto: Promo Dallas
Tokac in Boštjan Velkavrh sta tudi zapela v skladbi Policija (Naša pesem) s skupino JAO!  Foto: Promo Dallas

LJUBLJANA, REKA >Policija (Naša pesem) v izvedbi skupine JAO! z gosti je nastala kot reakcija in komentar na trenutno družbeno politično situacijo v Sloveniji. Gre za priredbo legendarne skladbe reškega punk banda Paraf Narodna pjesma (Policija), ki je nastala konec sedemdesetih let v nekdanji Jugoslaviji. Skladba je tedaj takoj dvignila kar nekaj oblastniških obrvi - skupina Paraf, mladci in mladenke z Reke, pa so nosili vse zasluge za ta oblastniški nemir,” so zapisali pri založbi Dallas. Skladbo Policija (Naša pesem), ki v gromkem refrenu oznanja, da “nobene boljše ni od naše policije, waaa!”, bo mlada zasedba JAO! v živo predstavila tudi v okviru jutrišnjega koncerta v Kinu Šiška, v novem izvirniku pa jo skupaj z JAO! odpoje še nekakšna domala “all stars” zasedba, v kateri so Damijan “Damo” Zorc iz skupine Buldogi, Goran Šalamon - Friški iz Demolition Group, Tokac iz Dan D, Tinkara Kovač, Marin Rosić iz Carine, Robert Vrtošek “RV Maček” iz Buldogov, Omar Naber, nekdanji Interceptor Gregor Čulk in Boštjan Velkavrh, nekdaj član skupine Lačni Franz, sedaj pa kantavtor, Štajerec, zdaj doma v Istri.

Novovalovski čezmejni reunion v Kinu Šiška

V Kinu Šiška bodo jutri na dogodku, naslovljenem RI - LJ - New Wave Reunion, skušali “nekako povezati kulturno os, ki že desetletja teče med obema mestoma, in obuditi energijo, ki je že od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja povezovala obe mesti,” pravijo prireditelji. Nastopili bodo Paraf in Grad z Reke ter Lublanski psi in že omenjeni JAO!.

Predstavitev antologije, plošče in odprtje spominske plošče

A dogodek bo obenem priložnost za še kaj več kot le koncert. Predstavili bodo namreč tudi ponatis bogate antologije Riječki novi val, ki je lani izšla pri Dallasu in v škatlici vsebuje tri zgoščenke s tremi spremnimi knjižicami s fotografskim gradivom. Celota priča o izjemno bogatem dogajanju na Reki, od koder so odzvanjali tudi Termiti, Denis&Denis, Laufer, kajpada Paraf in Grad ter številni drugi.

Predstavili bodo tudi album Otroci Socializma, ki je konec lanskega leta prvič izšel na vinilu, ter pesniško zbirko Kri pokojnega Braneta Bitenca, pevca skupine Otroci Socializma, letos ponatisnjeno pri založbi Hiša imen. Pesmi je izbral Esad Babačić.

Pa še to: po koncertu bo Muzej punk kulture iz Ljubljane pod Babačićevim kuratorstvom v podhodu Braneta Bitenca pod Celovško cesto, ki je v neposredni bližine Kina Šiška, slovesno odkril spominsko ploščo “v spomin pesniku punk poezije in frontmanu zasedbe Otroci socializma”.


Najbolj brano