Poezija - tolažba, a tudi krik in obsodba

Poezijo kot otroci sprejmemo odprtih rok, brez zavor, rime nas igrivo privlačijo, zbujajo radost in radovednost. V odraslosti se verzov marsikdo ustraši, saj znajo biti ogledalo razvrvranih duš, v katerih utegnemo ugledati sebe, a so lahko tudi tolažilni obliž in nenazadnje odsev časa. Upor. Na svetovni dan poezije smo izbrali pesmi mojstrice in mojstra, ki prinašata oboje: mir in krik.

Pesniki in pesnice z vsega sveta te dni še posebej poudarjajo solidarnost z vsemi na vojnih območjih. Foto: Maja Pertič Gombač
Pesniki in pesnice z vsega sveta te dni še posebej poudarjajo solidarnost z vsemi na vojnih območjih. Foto: Maja Pertič Gombač

Svetovni dan poezije je Unesco razglasil leta 1999, da bi z njim podprli jezikovno raznolikost v pesniškem izražanju in še opogumili oglašanje ogroženih jezikov. Pa tudi, kot so zapisali pri Društvu slovenskih pisateljev, da bi širili branje, pisanje, objavljanje in učenje poezije. “Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja,” so dodali v sporočilu, s katerim vabijo na pesniška branja, ki jim bo moč prisluhniti na različnih koncih, tudi v zamejstvu.

V Ljubljani bodo na več lokacijah izpeljali prvi pesniški maraton, pesmi pa bodo brali tudi v Celju, Mariboru ... Že včeraj so v Trstu izpeljali tradicionalno Pesniško matinejo, naslovljeno Čas vojne, pesmi miru, v Ankaranu pa bodo na pesniškem dogodku Pomoli srca ob 19. uri predstavili drugo pesniško zbirko domačinke Maje Pišot Cvikl.

Med številnimi dogodki, ki jih pripravljajo najrazličnejši pesmoljubci, knjižnice in druge ustanove, je tudi večer v piranski mestni knjižnici, kamor vabijo ob 18. uri, ko bo Vanja Pegan predstavil svojo tretjo zbirko haiku poezije Te zabrisan v odsevu objamem čez pas, Tjaša Stanič svoj haiku prvenec Visoko v nebo spuščam misli kot zmaje (2022), Gaja Lapajne Stanič pa bo spregovorila o ilustracijah, s katerimi je opremila obe knjigi.

S privolitvijo avtorjev objavljamo izbrani pesmi, ki zrcalita tako večnost kakor boleč trenutek dvolične družbe.


Najbolj brano